January 28, 2010

Tiršta kruopų ir pupelių sriuba

Šiandien saulė mus vis dar lepina, vakar sakiau, kad reikės atšvęsti šį saulės pasirodymo įvykį... Taip ir įvyko, šiandien atsikėliau su milžiniško dydžio pūsleline :(. Jausmas toks, tarsi ant lūpos tupėtų toną sverianti širšė ir su pasididžiavimu leistų į mane savo nuodinguosius syvus... jokie vaistai nepadeda, kokia gėda. Šimtas metų jau neturėjau šios nelabosios. Prieš keletą dienų kaip tik dar pakalbėjau, kad seniai jau neturėjau pūslelinės. Kaip sakoma: kaip šauksi taip ir atsilieps. Kartais geriau patylėti :). Neatsiejamai tai paveikė ir skonio receptorius, nes viskas dabar dvelkia vaistų skoniu, todėl keletui dienų pasiimu atostogas nuo virtuvės dienoraščio, publikuodama paskutinį "nepūslelininį" tirštos sriubos receptą. Tai labai soti ir aromatinga sriuba, išsivirę vieną puodą, galėsit mėgautis net dvi dienas, tikrai verta! Vakar girdėjau, kad vėžio prevencijai reikia valgyti kuo daugiau virtų pomidorų (nes švieži tokios galios neturi), šis receptas būtent su jais. Taigi stenkimės būti visada sveiki ir visad stebėkime ką valgome!!!
Porcijos: 6
Kalorijos: apie 240 kcal/porc.
Trukmė: 12val. brinkinti pupeles ir kruopas, apie 1val.-1val.15min. gaminti
Reikės:
150g džiovintų raudonų ar margų pupelių,
150g neskaldytų kviečių kruopų (norint galima keisti perlinėmis kruopomis),
100ml pomidorų tyrės (geriau pertrintos per sietelį, be sėklų),
1/2 didelio svogūno,
1 saliero lapkočio,
1 nedidelės morkos,
1l daržovių sultinio,
1 lauro lapo,
2 skilt. česnako,
1 didelio gerai sunokusio pomidoro,
5 vnt. šalavijo lapelių (geriau šviežių),
2 v.š. tyro alyvų aliejaus,
juodųjų pipirų,
druskos.
Paruošimas: Pupeles ir kruopas užpilkite vandeniu ir laikykite apie 12val., kad išbrinktų. Išbrinkusias pupeles sudėkite į puodą, užpilkite 2l vandens, sudėkite nesmulkintą česnaką, šalavijo lapelius, tik pusiau perpjautą pomidorą ir virkite, kol pupelės suminkštės (30-45min.). Pupeles nusunkite, išsaugokite 1/2 stikl. nuoviro, pašalinkite pomidoro, česnako ir šalavijo likučius. Pupeles ir 1/2 stikl. nuoviro supilkite į maisto smulkintuvą ir gerai susmulkinkite. Tame pačiame puode, kur virė pupelės, įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite tarkuotą morką, salierą ir smulkiai pjaustytą svogūną. Kai daržovės suminkštės, sudėkite brinkintas kruopas, jas pakepinkite kol taps skaidrios (apie 5min.), viską užpilkite sultiniu ir virkite apie 15min.. Kruopoms išvirus, sudėkite smulkintas pupeles ir pomidorų tyrę. Į sriubą įmeskite vieną lauro lapą, padruskinkite, papipirinkite ir dar pavirkite apie 10-15min. Sriubai išvirus, lauro lapą pašalinkite. Skanaus!
Receptas iš knygos "365 idee in cucina".
Grįžti į pradinį puslapį

4 comments:

Edita said...

Sriuba puiki, labai tinkanti siumetei saltai ziemai ;))
Ir ne i tema - pati daznai apturiu ta sirse ant lupos ( super palyginimas ), tai paskutiniu metu atradau puiku vaista - kai tik pradeda persteti ir dilgcioti, iskart tepu ta vieta arbatmedziu aliejumi. Ir daznai ;)) Sirse nusibaigia net neisisiautejusi ;))

Renata said...

mano sirse irgi jau numire :(, vaistu turejau ir as, net keliu rusiu, bet tik po poros dienu praejo, teko siek tiek pasikankinti, dabar viskas vel gerai :). Smagu, kad patiko sriuba!

Violeta said...

Atrodo super ir tikiu, kad skanu :))
Bet.. kaip visada atsiranda kažkokių bet. Neturiu blenderio. Gal yra kokių kitokių būdų tas pupas susmulkint? ;))

Renata said...

Labas Violeta,

Tai, kad nežinau kokį čia alternatyvų ir greitesnį būdą patarti. Galite visai netrinti, juk tai nebūtina, svarbu, kad jums patiktų. Man asmeniškai labiau patinka trintos sriubos. Yra visokių (dažnai ir nebrangių) virtuvinių prietaisų, nusipirkite vieną ir matysite, kad nesigaisėsite. Jais galėsite trinti ne tik sriubas, bet ir užtepėles, padažus, malti riešutus ir kt. Tikrai labai verta!

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger