December 15, 2009

Pomidorų tyrė

Italijoje pomidorų tyrė tai kaip duona kasdieninė. Parduotuvėse jos galima rasti įvairiose būklėse:
  • polpa di pomodoro (be odelės, pomidorai pjaustyti didesniais ar mažesniais kubeliais ir išvirti su visomis sėklomis, truputis druskos, be prieskonių),
  • passata di pomodoro (be odelės, išvirti ir pertrinti per sietelį, be sėklų, truputis druskos, be prieskonių),
  • pomodori pelati (pomidorai be odelės konservuoti savo sultyse, truputis druskos, be odelės),
  • įvairūs padažai, kai tyrė sumaišyta su kitomis daržovėmis, druska ir prieskoniais (jau paruošti tiesioginiam vartojimui).

Pomidorų tyrė nėra patiekalas, tai tik sudėtinė dalis gaminant makaronų, mėsos, daržovių patiekalus. Mano nuomone lietuviškas pomidorų padažas yra per daug "sunkus", jame daug skonį reguliuojančių sudėtinių ingredientų (cukrus, krakmolas, druska, obuolių tyrė, actas, prieskoniai, g.b. net konservantai ir kt.), kurie nėra labai sveiki. Taigi tokio padažo geriau kasdien nevartoti. Pomidorų tyrę sudaro tik du ingredientai - pomidorai, ir truputis druskos.
Šį kartą gaminsime polpa di pomodoro pjaustyta dideliais kubeliais.

Porcijos:
apie 0,5 l pomidorų tyrės, laikyti šaldytuve ir naudoti pagal poreikį. Atidarius stiklainį jį patariama suvartoti per 3-4sav.Trukmė: 45min.Reikės:
600g didelių gerai sunokusių pomidorų,1,5 v.š. druskos,šlakelio vandens.

Paruošimas: Pomidorų odelę perpjaukite kryžiumi (žr. pav. viršuje kairėje), juos sudėkite į verdantį vandenį, kol odelė atsilups, tada visą odelę pašalinkite, pomidorus supjaustykite kubeliais ir virkite ant mažos ugnies 40min. kol gausite tyrę, padruskinkite. Pradžioje galite įpilti šlakelį vandens, kad pomidorai nepriliptų prie puodo dugno. Dar karštą masę supilkite į stiklainį ir visą laiką laikykite šaldytuve. Štai polpa di pomodoro paruošta, jei norite pasigaminti passata di pomodoro, šią tyrę dar turite pertrinti per sietelį, kad pašalintumėte sėklas.
Grįžti į pradinį puslapį

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger