January 08, 2010

Fettuccine con ragù alla Bolognese

Jau daug laiko negaminau patiekalų su jautiena, šiandien norėjau atiduoti jai duoklę. Ragù vadinamas mėsos padažas, kuris dažniausiai yra patiekiamas su makaronais. Italijoje šis padažas skiriasi pagal regionus, bet visada pagrindą sudaro vienos ar kitos rūšies malta mėsa (išskirtiniais atvejais - kubeliais pjaustyta mėsa).
Fettuccine con ragù alla Bolognese (liet. Lakštiniai su Bolonijos ragù padažu) - tai makaronai su maltos jautienos ir daržovių padažu.
Makaronai su ragù padažu yra labai populiarus patiekalas Italijoje
(ir ne tik), kiekviena šeimininkė gali pasigirti tik jai vienai būdingu ragù receptu, sumažindama ar padidindama, pridėdama ar atimdama kokius nors ingredientus.
Visiems ragù būdingas ilgas padažo gaminimo laikas. Kai kas jį verda net 6 valandas!!!! Ne, ne aš tiek ilgai nestovėjau prie keptuvės. Man užteko 2 valandų (šypt).
Tipiškas Itališkas ragù yra labai riebus patiekalas, kartais gali būti gaminamas pridedant kiaulienos lašinukų, riebios dešros, kepenėlių ir t.t., viską kepant dideliame kiekyje aliejaus ir sviesto.
Aš gaminau sveikesnį variantą, nes mums nepatinka per daug riebūs patiekalai. Pagrindinius ingredientus išlaikiau, bet sumažinau riebalų kiekį... Makaronus su ragù padažu galima vadinti tikrų vyrų patiekalu (!), ne tik labai skanu, bet ir labai labai sotu... Aš visos porcijos neįstengiau suvalgyti...

Porcijos: 2 didelės
Kalorijos: 830 kcal/porc.
Trukmė: 2 valandos ir 10 minučių
Ingredientai:
1 nedidelis svogūnas,
1 nedidelė morka,
1 nedidelė saliero šaknis,
1 česnako
skiltelė,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas sviesto,
250 g maltos jautienos,
50 ml balto sauso vyno,
1 šaukštas koncentruotos pomidorų pastos (pomidorų padažas netinka),
60 ml jautienos sultinio,
400 ml pieno,
200 g lakštinių (tinka ir spaghetti makaronai),
pagal skonį tarkuoto parmezano (ar kito panašaus brandinto sūrio),
juodųjų pipirų,
druskos.


Paruošimas:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų sumaišytą su sviestu, sudėkite smulkiai tarkuotą salierą, morką, smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir gerai apkepkite (apie 5 minutes)
.
Sudėkite mėsą, vėl pakepkite apie
5 minutes.
Padidinkite liepsną, supilkite vyną ir leiskite jam išgaruoti.
Sudėkite pomidorų pastą ir supilkite sultinį
.
Paskaninkite druska ir pipirais. Sumažinkite liepsną iki minimumo ir troškinkite apie 2 valandas (kartas nuo karto pamaišydami).
SVARBU: kiekvieną kartą, kai padažas pradeda sausėti įpilkite po kelis samtelius pieno. Iki kepimo galo reikia sunaudoti apie 400 ml pieno.

Likus apie 15 minučių i
ki padažo kepimo pabaigos, pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Juos nukoškite, sudėkite į lėkštę ir užpilkite karštu padažu.
Jei patinka, patiekalą paskaninkite tarkuotu parmezanu. Skanaus!


Recepto idėjos šaltinis knyga "Cucina Mediterranea".
Grįžti į pradinį puslapį

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger