January 23, 2010

Drėgnas ricotta pyragėlis su granatų glaistu

Labai norėjau pasigaminti ką nors iš granato vaisiaus, nes jų privežė labai daug į mūsų mėgstamą prekybos centrą, be to prisiklausiau, kad jame "slepiasi" labai gausus vitaminų ir mineralų kiekis (vitaminas C, vitaminas B6, vitaminas B5, kalcis, geležis, folio rūgštis, tiaminas). Bet niekada nežinojau ką iš jo tokio apčiuopiamo galima pasigaminti, nes jame yra tiek daug sėklyčių, kurias valgyti vienas man nepatinka. Šis receptas buvo puikus atradimas. Migdolinio skonio drėgnas pagrindas, lengvu vanilės aromatu kvepiantis lengvas ricotta kremas ir rūgštus granatų glaistas sukuria idealią skonio harmoniją.
Porcijos: 2 porc.
Kalorijos: 535 kcal/porc. (naudojau sausainius 428kcal/100g)
Trukmė: apie 20 min. paruošimas, mažiausiai 2 val. šaldymas
Pyragėlio pagrindui reikės:

apie 80g migdolinių sausainių (siūlyčiau marcipaninius/migdolinius "Selga" sausainius),
keli šaukštai pieno.
Ricotta kremui reikės:
125 ml ricotta sūrio,
125 ml plaktos grietinėlės,
2 v.š. cukraus,
1/4 vanilės ankšties,
1 a.š. želatinos.
Granatų glaistui reikės:
4 v.š. granatų sulčių arba 1/4 vnt. granato vaisiaus joms pasigaminti (galima keisti spanguolių sultimis),
1 v.š. cukraus,
1/2 v.š. krakmolo,
1/2 v.š. citrinos sulčių.
2 vnt. metalinių ar keraminių formelių (aš naudojau dvi metalines 85mm skersmens ir 30mm gylio formeles)
Paruošimas:
Paruoškime pyragėlio pagrindą. Sausainius sugrūskite ir sumaišykite su keliais šaukštais pieno (skirtingiems sausainiams reikia skirtingo kiekio pieno), kol gausite maždaug plastilino konsistencijos masę, ją gerai sumaišykite, pertrinkite šaukštu, kad neliktų sausainių gabaliukų. Drėgnu kepimo popieriumi, ar kulinarine plėvele išklokite formeles, abiejų formelių dugną padenkite maždaug 0,5cm storio sausanių mase, ir pirštais (ar šaukštu) lygiai paskirstykite. Paruoškite ricotta kremą. Želatiną užmerkite nedideliame kiekyje vandens kad išbrinktų. Grietinėlę išplakite iki standumo, ją sumaišykite su ricotta sūriu, cukrumi ir išskustomis vanilės ankšties sėklomis ir gerai suplakite iki labai purios konsistencijos. Nuo išbrinkusios želatinos pašalinkite vandens perteklių (jei yra), želatiną ištirpinkite ant lengvos ugnies, ar virš verdančio vandens vonelės (užvirinti nereikia), supilkite į ricotta kremą ir gerai išmaišykite. Taip paruoštą kremą padalinkite į dvi dalis (po lygiai į kiekvieną formelę ant ankščiau paruošto sausainių pagrindo), gražiai išlyginkite paviršių ir padėkite į šaldytuvą (geriausia per naktį) sustingti.
Paruoškite granatų glaistą. Jį ruoškite kai pyragėlis jau bus sustingęs. Kadangi granatų sulčių reikia nedaug, jas lengva pasigaminti, šviežius granatų grūdelius šaukštu pertrinant per sietelį. Kai jau turite granatų sultis, jas sumaišykite su cukrumi, krakmolu ir citrinos sultimis. Šį mišinį kaitinkite ant mažos ugnies kol gausis klampus ir skaidrus glajus, jį nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Sustingusius pyragėlius išimkite iš formelių ir dar šiltu glajumi gražiai aptepkite jų viršų. Galite puošti granatų grūdeliais ar mėtų lapeliais. Skanaus!

Norint galima pasidaryti vieną didelį pyragą...
Reikia:
500g ricotta,
200g grietinėlės,
6 v.š. cukraus,
1 vanilės ankšties
apie 2 v.š. želatinos
ir dvigubo kiekio glaisto ingredientų
Šiam reikalui reikės maždaug 20 cm skersmens išardomos kepimo skardos.

Recepto idėja iš Una Finestra di Fronte.
Grįžti į pradinį puslapį

4 comments:

rūtuliukas said...

super idėja :)

Jurate said...

jei pyrageliai, tai grietineles tiek pat kiek ir rikotos, o jei pyragas, tai grietineles dvigubai maziau? cia klaidele ar taip turi buti? kiek zinau, grietineles g ir ml mazdaug sutampa.

Renata said...

Jurate,
Ne ne čia ne klaida. Man asmeniškai darant didelį tortą norėjosi dėti mažiau grietinėlės. Taip tortas būna lengvesnis, be to tokio kremo kiekio pilnai užtenka, kad pyragas būtų pakankamai aukštas. Bet žinoma, jei neskačiuojate kalorijų ir norite dar aukštesnio torto, galite dėti visą grietinėlės kiekį. Taip pat ir pirmame receptuke, jei norite lengvesnio pyragėlio, galite sumažinti grietinėlės kiekį ir padidinti rikotos kiekį.

Jurate said...

Aa, viskas aisku, aciu! :)

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger