January 29, 2010

Cavatelli al pesto Genovese

Šiandien vyras išvažiavo į itališką žaidimo "Kas nori tapti milijonieriumi" versiją... tikėkimės negrįš be minėtojo :). Jau prieš savaitę mane nustebino: paskambino ir pranešė, kad jo tėtis laimėjo maždaug milijoną eurų loterijoje... Manote Jums apie tai rašyčiau jeigu tai būtų tiesa :D ??? Esmė ta, kad tai nebuvo tikslas mane apgauti, jis ir pats tuo tikėjo, kol nepaklausė tėčio, ar tikrai mato du reikalaujamus laukelius... pasirodo buvo tik vienas :(... Nesidžiauk radęs, neverk pametęs. Dabar apie pesto. Kiek kartų draugai grįžę iš Italijos yra pasakoję apie nuostabaus skonio žalią makaronų padažą, vadinamą pesto? Pirmą kartą mane su pestu supažindino mano draugė kurį laiką gyvenusi Italijoje. Nuo to karto pamilau šį nuostabaus skonio padažą ir dabar karts nuo karto juo mėgaujamės. Dažniausiai iš parduotuvės pirkdavome jau pagamintą pesto, bet iš tikrųjų jį taip lengva pasigaminti namuose, kad šiandien nusprendžiau pasiraitoti rankoves. Vėlgi vyras gyrė, kad tokio skanaus pesto su makaronais nėra valgęs :D... natūralu, juk pramoninėje gamyboje yra pridedama konservantų, todėl nusipirktas stiklainiukas net atidarytas ilgai negenda. O natūraliomis namų sąlygomis pagamintas padažas greitai oksiduojasi ir genda (kaip beveik visi biologiški produktai), todėl nepatartina ilgai laikyti šaldytuve, bet pasigaminti kiekvienam kartui atskirai. Siūlau visiems JAU dievinantiems pesto ir tiems, kas dar nėra jo ragavę, tikrai nenusivilsit... įsivaizduokite, net mano 7 metų (dabar jam beveik 10:) sūnėnas su džiaugsmu jį ragavo, nors iš pradžių buvo laaaabai "nepatenkintas" žalia patiekalo spalva :D.
Porcijos: 2
Kalorijos: apie 655 kcal/porc. (be papildomo sūrio ant viršaus),
1 papildomas v.š. parmezano sūrio turi apie 37 kcal.
Trukmė: apie 30min.
Reikės:
200g cavaletti (kaip nuotraukoje), trofie, spaghetti tipo makaronų,
25g šviežių bazilikų (didelis ryšulėlis),
50ml tyro alyvų aliejaus (rekomenduojama itin aukštos kokybės),
3 v.š. (apie 30g) tarkuoto parmezano sūrio,
1 skilt. česnako,
1/2 v.š. kedro riešutų (galima keisti 1 graikinio riešuto branduoliu),
šiek tiek rupios druskos.
Paruošimas: Bazilikus gerai nuplaukite, palikite kad nudžiūtų. Juos grūskite grūstuvėje (geriausia), arba susmulkinkite elektriniu maisto smulkintuvu. Patartina grūsti ne visus bazilikus iš karto, bet po truputį (bus daug paprasčiau). Sudėkite šiek tiek pasmulkintą česnaką ir trupinėlį druskos, vėl gerai sugūskite, kol išsiskirs daug žalių sulčių, tada sudėkite riešutus, pratęskite darbą, galiausiai sudėkite sūrį ir alyvų aliejų, maišykite kol gausite kreminės konsistencijos padažą.
Makaronus išvirkite "al dente" (past. kad būtų kramtomi ir nepervirę), juos nusunkite, sudėkite atgal į puodą, ant išvirusių makaronų sukrėskite pesto padažą ir gerai sumaišykite. Skubiai patiekite, viršų apibarstę norimu kiekiu tarkuoto parmezo sūrio (jei norite papildomai). Skanaus!
.............ENG.............
Pasta with Basil Pesto Sauce
Servings: 2
Calories:
about 655 kcal / port. (without extra cheese on the top)
1 additional tablespoon of Parmesan cheese has about 37 calories. Duration: about 30 min.
For pesto you need:
1 big wad of fresh basil (about 25 g - 1 oz.)
50 ml (1/4 cup) of pure olive oil (recommended of very high quality)

3 tablespoons of grated parmesan cheese

1 garlic clove

1 / 2 tablespoon of pine nuts (you can change with walnuts)

a pinch of coarse sea salt

For pasta you need:
200g (7 oz.) of cavatelli (as in the photo), trofie or spaghetti type macaroniPreparation:
Prepare pesto sauce.
Wash good the fresh basil, dry it. Crush the basil in a mortar (preferably) or in a electric mixer. It is advisable to crush the basil not all at once, but adding bit by bit (it will be much easier). Add the garlic and some salt, crush again until the basil will have released a lot of green juice. Then add the nuts and continue the work ultimately. Stir in the cheese and the olive oil, stir until you get a creamy sauce consistency.

Prepare pasta.
Boil macaroni "al dente" (do not overcook), strain off the water, returned boiled macaroni into pot, add some pesto sauce and mix well. Serve promptly. You can serve with some more grated Parmesan cheese on the top (optional). Bon appetite!

...................................
..............ITA..............
Potete trovare qui tutta la preparazione.

...................................
Receptas iš Mangiare in Liguria/Recipe from Mangiare in Liguria/ Ricetta dal Mangiare in Liguria.
Grįžti į pradinį puslapį/Return to main page/Ritorna alla pagina principale

10 comments:

Anonymous said...

Hmmm.. kaip paprasta! Reiks ismeginti. Aciu :) O idomu, kur baziliko gauti, niekad jo zalio nenaudojus, tik prieskoniu konsistencijos...

Renata said...

Parašykite miestą kuriame gyvenate, manau žmonės tikrai patars kur jo rasti...o geriausias variantas auginti ant palangės :)

Rūta said...

O gera mintis su ta palange :) As Kaune ieskosiu baziliku :)

Renata said...

Gal kas matė kur Kaune galima pirkti bazilikų?

Žalia Varna said...

Tai didžiuosiuose prekybos centruose būna. IKI šaldytuve prie visų daržovių sudėta, Maximose būna... Rimi retai apsipirkinėju, tai nežinau. Bet rasti tikrai galima, sėkmės ;)

Egle said...

Blogiausiu atveju pesto jau paruoštą galima nusipirkti. bet čia jau blogiausiu, o šiaip Rimi daržovių skyriuse visuomet būna prie žolelių ir salotų

Anonymous said...

Aciu :)

Dalia said...

Kai pirmą kartą pasisėjau darže bazilikus, nelabai žinojau, kas tas yra. Senokai, žinokit, tas buvo, įdomiais perestrojkos laikais. O paskum stebėdavaus, kodėl man nuėjus daržan, pakvimpa kažkokia dešra, kol susivokiau, kad taip reiškiasi sijono padelka užkliudytas bazilikas.
Pesto padažą pamilau vėliau, kartu su Sardinija. Deja namiškiai jo vis dar nenori.
Kitą vasarą kas nežinos, kur gauti baziliko, į mane kreipkitės, užauginsiu.

Dalia said...

užmiršau paklaust, kaip sekėsi tapti milijonieriais. A?

Renata said...

Dalia, žaviuosi tokiais pozityviais žmonėmis kaip Jūs, kurie mėgsta dalintis... milijonieriais deja netapom :(, bet niekad negali žinot :D gal dar bus ir kitų progų :)

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger