January 19, 2010

Abrikosiniai krepšeliai

Kai desertų knygoje pamačiau šį receptą, norėjau pasigaminti šių gardėsių visų pirma vien dėl jų estetiškos išvaizdos, įvertinkite patys... Antra, žinoma, jie labai skanūs :), tešla primena vaflinę tešlą, akimirsniu sukietėja, sudarydama tokią formą, kokią jūs suformuojate iš dar karštos iškepusios tešlos (žr. tolimesnes nuotraukas). Kaip jau buvau rašiusi veidaknygėje :), pirmą kartą buvo gana sudėtinga pagaminti tuos trapius krepšelius, bet po kelių bandymų išradau gan nesudėtingą technologiją, kurią toliau ir pakomentuosiu.
Porcijos: 25-30 vnt. vieno kąsnio skanėstų
Kalorijos: 65-80 kcal/vnt. (su šviežiais vaisiais 60-72 kcal/vnt.)
Trukmė: apie 30-40 min.
Tešlai reikės:
2 kiaušinių baltymų,
100g cukraus pudros,100g sviesto,
30g maltų ar grūstų pinijų (kedro riešutų),70g miltų.
Įdarui reikės:

apie 400g konservuotų abrikosų (arba apie 12-15vnt. šviežių),
2 v.š. cinamono miltelių,
2 v.š. smulkiai kapotų šviežios mėtos lapelių.
Papuošimui reikės:
2 a.š. saldaus jogurto,
cinamono lazdelių,
šviežios mėtos lapelių.

Paruošimas:
Paruoškite abrikosus. Jei naudojate konservuotus abrikosus, juos išimkite iš sirupo, gerai nuvarvinkite, sumaišykite su cinamono milteliais ir kapotomis mėtomis ir palikite bent 15min. pastovėti. Jeigu naudojate šviežius abrikosus, juos nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, sumaišykite su cinamono milteliais ir kapotomis mėtomis ir pavirkite garuose (gariniame puode) apie 15min.
Paruoškite tešlą. Kiaušinio baltymus sumaišykite su cukraus pudra ir gerai suplakite elktriniu plaktuvu, supilkite lydytą, bet šiek tiek atvėsintą sviestą, sudėkite maltus arba grūstus riešutus ir miltus ir vėl gerai suplakite. Masę padėkite į šaldytuvą 10min., kad atvėstų.
Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi, šaukštu ant popieriaus tepkite atvėsusią tešlos masę, maždaug 5cm skersmens skridinėliais (žr. nuotraukas). Pašaukite į 200C temp. orkaitę vos 5min. Patariu vienu metu nekepti daugiau nei 6 skridinėlių, nes tešlai staigiai stingstant ir staigiai kepant bus sunku visus tinkamai ir greitai suformuoti. Kol skridinėliai kepa, pasiruoškite 6 apverstus mažyčius puodelius (pvz.espresso kavos)/taureles ir rankšluotį, kad nenudegtumėte rankos. Kai skridinėlių kraštai lengvai paruduos, atidarykite orkaitę, bet skardos su skridinėliais iš jos neišimkite. Po vieną (ant virtuvinės mentelės ar peilio) tiesiai iš orkaitės imkite skridinėlius, juos dėkite ant puodelio viršaus, ir greitai visa sauja spauskite žemyn rankšluosčiu apvyniota ranka:), palaikykite apie 10s, kol krepšelis sukietės. Nepergyvenkite jei pirmą kartą jie suskils ar bus negražios formos. Pamatysit, kad praktikuojant gausis vis gražesni ir gražesni ;). Taip iškepus ir suformavus visus krepšelius, į jų vidurį dėkite su prieskoniais pastovėjusias abrikoso puseles ir kiekvieną puoškite lašeliu jogurto, cinamono lazdele ir mėtos lapeliu. Skaniausia valgyti šiek tiek pastovėjusius, kai tešla suminkštėja nuo abrikoso drėgmės. Skanaus!
Receptas iš knygos "I Dolci".
Grįžti į pradinį puslapį

5 comments:

Anonymous said...

Labai patiko ideja, taciau nemegstu abrikosiu, kaip manot ar galėčiau pakeisti braškėmis ar ananasais?

Renata said...

Manau galima, tik jei vaisiai neapvalūs, geriau juos susmulkinkite kubeliais ir įdarykite vidurį...

Anonymous said...

Ačiū, manau supjaustysiu, subersiu į krepšelius ir uždeasiu šaukšta jogurto :)

n/a said...

as tai cia pasakyciau VAU.

o pries kiek laiko iki valgymo patartumet daryti siuos stebukliukus? o gal pvz tuos krepsiukus galima issikepti pries pora dienu ir likus porai val iki skanavimo uzdeti idaro? ar bus blogai taip palaikius? :)

Renata said...

Man patinka Jūsų mintis, krepšelius tikrai galima išsikepti prieš kelias dienas, o įdaryti tik tada, kai reikia. Vafliukai (be įdarų) turėtų išsilaikyti apie savaitę laiko, ar ilgiau (laikykite sausoje ir vėsioje patalpoje, o su įdaru max 2 dienas.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger