June 14, 2010

Braškių ir levandų uogienė

Braškių levandų uogienė

Oi kaip laukiu kelionės į Provansą, net savame kailyje netveriu... Mes ją jau suplanavome ir kantriai kantriai laukiame... Levandų šventė turėtų užburti savo aromatu ir spalvomis, o kuklus nedidelio miestelio viešbutis - romantiška atmosfera ir stiliumi. Įsivaizduoju mažą miestelį, kuriame visi žmonės sveikinasi, šypsosi ir pasakoja įdomias savo gyvenimo istorijas. Provanse! Mes atvažiuojame!!!

Braškių ir levandų uogienė3

Labai laukiu šios kelionės, todėl nors mintimis, nors skoniu ir nors akimirkai norėjau prie jos prisiliesti. Todėl viriau šią uogienę, tokią nepaprastą savo paprastumu. Kvapnesnę už kvapnią ir skanesnę už skanią. Nuo šiol kiekvienas rytas prasidės geriant žalią arbatą ir valgant skrudintą duoną su braškių ir levandų uogiene. ŠI UOGIENĖ NEGALI NEPATIKTI, tai tiesiog neįmanoma! Ją šiek tiek sudėtingiau pagaminti, tačiau dėl gerų dalykų verta pasistengti! Pasimėgaukite akimirka, nes kitos tokios gali nebebūti!

Porcijos:
1,5 l uogienės
Kalorijos:
apie 165 kcal/ 100 ml
Trukmė:
2 val. aromatizuoti cukrų, apie 30 min. paruošti braškes, 20 min. virtiIngredientai:

1,5 kg šviežių braškių,
500 g cukraus,
15-18 stiebelių šviežių levandų arba 1 šaukštelis su kaupu džiovintų levandų žiedų,
pusės žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
pusės apelsino sulčių.

Cukrų sumaišykite su citrusinių vaisių sultimis ir sudėkite levandas.
1. Jei levandos yra šviežios, jas apipilkite cukrumi ir palaikykite maždaug 2 val. (jei norite stipresnio skonio, galite palaikyti ir ilgiau), o prieš verdant, levandų stiebelius pašalinkite.
2. Jei levandos yra džiovintos, jas sudėkite į cukrų, kaitinkite ant silpnos ugnies, palaukite kol cukrus ištirps ir užvirs, nuimkite nuo ugnies ir palikite 2 val. pastovėti. Tada vėl užvirinkite ir perkoškite per sietelį, kad cukruje neliktų levandų žiedų (jei cukrus labai tirštas, galite įpilti šlakelį vandens).
Braškes nuplaukite, nupjaukite lapelius, supjaustykite į puseles ar ketvirčius, sudėkite į anksčiau paruoštą cukrų ir virkite 20 minučių. Išvirusią uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius. Skanaus!



.................ENG................
Strawberries and lavender jam

Servings: 1.5 liters of jam
Calories: about 165 kcal / 100 ml
Duration: 2 hours (or more) for flavoring the sugar, about 30 minutes for preparing the strawberries and 20 minutes for cooking a jam
Ingredients:
1,5 kg (10 cups) of fresh strawberries
500 g (2 and ½ cups) of sugar
15-18 stalks of fresh lavender or 1 heaped teaspoon of dried lavender flowers
half lime juice
half orange juice


Mix sugar with citrus fruit juices and add the lavender.
1st If the lavenders are fresh, cover them with a sugar and keep for approximately 2 hours (if you want a stronger flavor, you can keep even longer, e.g. one day). Before cooking, discard the lavender stems.
2nd If the lavenders are dry, put them into the sugar, heat over a low heat (until the sugar is dissolved), wait till it is boiling, remove from the heat and allow to stand for 2 hours. Then bring to boil again and filter through a sieve to discard the lavender flowers (if sugar is very thick, you can add a little of water).
Wash strawberries, cut the leaves, cut into halves or into quarters, add to the prepared sugar and cook for 20 minutes. Pour a jam into sterilized jars. Bon appetite!
.........................................
Braskiu levandu uogiene1
................ITA................
Confettura di fragole alla lavanda

Porzioni: 1,5 litri di marmellata
Calorie: circa 165 kcal / 100 ml
Durata: 2 ore (o più) per insaporire lo zucchero, circa 30 minuti per preparare le fragole e 20 minuti per la cottura della marmellata
Ingredienti:
1,5 kg di fragole fresche
500 g di zucchero
15-18 steli di lavanda fresca o 1 cucchiaino colmo di fiori di lavanda secchi
succo di metà lime
succo di metà arancia

Mescolate lo zucchero con il succo degli agrumi e aggiungete la lavanda.
1) Se la lavanda è fresca, copritela con lo zucchero e lasciate ad insaporire per circa 2 ore (se volete un sapore più forte, potete mantenerla anche più a lungo, ad esempio per un giorno). Prima della cottura, eliminate i gambi della lavanda.
2) Se utilizzate della lavanda secca, mettetela nello zucchero, scaldate a fuoco basso (finché lo zucchero non si scioglie), aspettate che si porti ad ebollizione, togliete dal fuoco e lasciate riposare per 2 ore. Quindi portate nuovamente ad ebolizzione e filtrate con l’ausilio di un colino per eliminare i fiori di lavanda (se i granelli di zucchero sono molto spessi, è possibile aggiungere dell’acqua).
Lavate le fragole, eliminate le foglie, tagliate a metà o in quarti, aggiungete lo zucchero preparato precedentemente e cuocete per 20 minuti. Ponete la marmellata in vasetti sterilizzati. Buon appetito!
........................................
Braškių ir levandų uogienė

Recepto idėja iš Canning with Kids/Idea of the recipe from Canning with Kids/Idea della ricetta dal sito Canning with Kids.

13 comments:

Asta said...

Kokie žavūs stiklainėliai! :) Ir uogienė... mmm, puiki :))
Sėkmės laukiant kelionės! O tas laukimas bent man taip pat yra vienas iš didžiulių malonumų... :))

Renata said...

Asta, ačiū. Man tai smagiau pati kelionė, nei laukimas :D, tačiau tai neišvengiama... :) O vasarą itin svarbu suplanuoti, nes kitaip tiesiog nebebūtų laisvų vietų. Būtinai pasidalinsiu įspūdžiais ;).

Alma said...

Tai Provansas vis gi?:) Ech....linkiu prisiuostyti levandų, vasaros, vyno, jūros, nerūpestingo gyvenimo kvapo iki soties, t.y. kad pakaktų iki kitos vasaros;)
Uogiene, tai Omaigad!:) O kaip Tu tokį gražų skrebutį išskrudini?:) Čia jau kažkokia stebuklinga skrudintuvė turbūt bus:)

Renata said...

Alma, labai ačiū. Jei pameni, tai kalbėjau apie dvi keliones. Tai žinok, abi jas ir suplanavom :). Abi jos labai trumpos (vos ne TIK savaitgalio kelionės), bet vis šis tas.
O šių skrebučių aš nekepiau, tokius gražius jau pirkau. Kaip tokius iškepa sunku pasakyti, galiu tik sudėtį parašyti: miežiniai miltai + kvietiniai miltai! Iki

Brigita said...

Labutis... uogiene atrodo labai skaniai. O sakykit, kaip su ta duona/? ji labai patraukliai atrodo

Renata said...

Brigita, šiuos skrebučius mes pirkome parduotuvėje, aš jų nekepiau :) Žiūriu, kad visiems jie patinka :D Mus irgi patinka :)

Virginija said...

Na, aš vėliausia su šituo receotu, bet... jis mane viliojo jau seniai. levandų tik dabr turiu gyvų, tad bandysiu šiandien:-)

Virginija said...

Šitą uogienę galima mirštant valgyti:-) Labai skani!

Renata said...

Virginija, nuostabus komentaras, tik gal nereikia taip drąstiškai :). Labai džiaugiuosi, kad patiko!

Anonymous said...

Highly energetic blog, I lіκеd that a lot.
Will thеre be a paгt 2?
Check out my site - learning activities 3 year olds

Anonymous said...

I was very hapрy tо uncoνer this great site.

ӏ wаnted to thank you foг ones tіme
due to this fantaѕtic reaԁ!! I dеfinitely appreciated every lіttle bіt of it and I have you book-marked
to cheсk out new stuff in уour website.
Feel free to visit my site ; browning sleeping bags

Anonymous said...

I needed to thank you for this verу gooԁ read!
! I absolutely еnjοyed every little bit
of it. I've got you book-marked to look at new things you post…
My weblog : black roses for sale

Anonymous said...

Аfter еxploring a number оf the blog artіcles
οn your web page, I геally liκe your technique of blogging.
ӏ book marκed it tо my bookmark site liѕt аnd will be checking
back in the near future. Pleаse check out my website
аѕ well and let me knοw your opіnіon.
My web-site gift 3 year old

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger