June 23, 2010

Užtepėlė su lašiša ir gražgarstėmis

Užtepėlė su lašiša ir gražgarstėmis1

Gražgarstė (it. rucola, angl. rocket) yra aštraus skonio lapinė salotinė daržovė (plačiau apie gražgarstes čia). Jos Lietuvoje nėra labai žinomos, bet kiek žinau, jų jau tikrai yra didžiųjų prekybos centrų lentynose (salotų skyriuje). Ji salotoms suteikia pikantiško skonio, dažniausiai yra maišoma su kitomis daržovėmis (šiuo atveju žuvimi), nes ją vieną valgyti yra neskanu (per daug aštri).
Užtepėlė labai skani, lengva ir aromatinga. Siūlyčiau visiems žuvies (ypač lašišos) mėgėjams. Tai puikus užkandis visiems gyvenimo atvejams, kartais juo galima pakeisti net pietus (jei neturite nei laiko, nei noro dar ką nors gaminti).

Porcijos: 4
Kalorijos: apie 380 kcal/ porciją su duona
Trukmė:
apie 30 min.Ingredientai:
1 baguette duona - ilgasis batonas
(200 g),400 g lašišos file,
80 g gražgarsčių (maždaug 4 didelės saujos),
pusės citrinos sulčių,
2 šaukštai lieso jogurtinio majonezo,
1 šaukštas kapotų svogūnų laiškų,
1
šaukštas kapotų krapų,
1
šaukštas tyro alyvuogių aliejaus,
juodųjų pipirų arba raudonųjų pipirų,
druskos.


Lašišą išvirkite garuose (verda apie 15 minučių). Tada ją sutrinkite šakute, užpilkite citrinos sultimis ir aliejumi, paskaninkite druska ir pipirais ir atvėsinkite. Sudėkite majonezą, svogūnų laiškus ir krapus ir išmaišykite. Gražgarstes nuplaukite, nudžiovinkite ir rupiai supjaustykite. Jas suberkite į žuvies mišinį ir dar kartą atsargiai išmaišykite. Patiekite su šviežia ar skrudinta baguette duona (ilguoju batonu). Skanaus!

.................ENG................
Salmon and Rocket Spread
Servings: 4
Calories: about 380 kcal / portion with bread
Duration: 30 min.
Ingredients:
1 baguette (200 g)
400 g of salmon fillet
80 g rocket salad (about 4 large handfuls)
half lemon juice
2 tablespoons of light mayonnaise
1 tablespoon of chopped chives
1 tablespoon of chopped dill
1 tablespoon of pure olive oil
black pepper or red pepper
salt
Steam salmon for about 15 minutes in a steam pot. Then mash it with a fork, add the lemon juice, olive oil, a pinch of salt and pepper and cool. Combine mayonnaise, chives and dill. Wash the rocket salad and cut it roughly with a knife. Add it into a fish and mix gently. Serve with fresh or toasted French baguette bread. Bon appetite!
......................................... Užtepėlė su lašiša ir gražgarstėmis
................ITA................

Patè di salmone con rucola
Porzioni: 4Calorie: circa 380 kcal / porz.Durata: 30 min.Ingredienti:1 baguette (200 g)400 g di filetto di salmone80 g di rucola (circa 4 manciate di grandi dimensioni)succo di mezzo limone2 cucchiai di maionese light1 cucchiaio di erba cipollina tritata1 cucchiaio di aneto tritato1 cucchiaio di olio extravergine di olivapepe nero o peperoncinosale

Cuocete il salmone per 15 minuti in una pentola a vapore. Poi schiacciatelo con una forchetta, aggiungete il succo di limone, l’olio d'oliva, un pizzico di sale e pepe e lasciate raffreddare. Unite la maionese, l’erba cipollina e l’aneto. Lavate la rucola e tagliatela grossolanamente con un coltello. Aggiungetela e mescolate il tutto delicatamente. Servite il patè spalmandolo su fette di baguette fresca o tostata. Buon appetito!

........................................
Receptas iš knygos "365 idee in cucina" (italų kalba)/Recipe from the book "365 idee in cucina" (in Italian)/Ricetta dal libro "365 idee in cucina" (140 pag.)

8 comments:

Egle said...

Drįsiu gerooookai paprieštarauti. Gražgarstė (man tip kur kas gražiau skamba nei rukola), yra labai skani tiek viena, tiek įvairiuose salotų mišiniuose. Nėra ji tokia aštri, veikiau kartoka, riešutus primenančio skonio. Ir dar :))) ganėtinai klaidingas įsivaizdavimas, kad lietuvoje ji nėra žinoma ;)) Nežino, jos ko gero tie, kurie mažiau domisi kulinarija. Lygiai kaip ir nustemba išgirdę, kas yra radicchio (salotinė trūkažolė lietuviškai), savojos kopūstas, pankoliai, arborio ryžiai, kuskusas ar mascarpone.

O šiaip, galiu patikinti, kad gražgarstę atrado jau tikrai nemažas būrys lietuvaičių, o kartais norint nuspirkti ją PC, tenka gerokai pavargti, nes jau būna išpirkta ;)

Renata said...

Egle, daug kas žino, ypač tie kas keliauja, arba kaip tu sakei, tie, kurie domisi kulinarija, tačiau daug kas ir nežino... bet aš tik už tai, kad kuo daugiau sužinotų apie šią salotinę žolę, nes tikrai verta. Savo skoniu ji tikrai praturtina ne vieną patiekalą.

Anonymous said...

receptukas skamba skaniai !!! o rukola (man taip patogiau vadinti ) yr tikrai zinoma, bent jau mano pacios virtuvej, ji tiesiog auga pas mane ant palanges, tad visada po ranka :))) kaip ir kiti nuostabus prieskoniai; bazilikas, rozmarinas ir t.t.

Renata said...

Labai smagu, kad pas Jus namuose jie auga, pas mus tai tamsu, niekaip negaliu užauginti, nusistiebia, nugeltonuoja ir tenka pirkti iš parduotuvės...

Anonymous said...

O, aš irgi užtepėlę/tyrę paskelbiau :)

Tavoji užtepėlė skani, mielai paragaučiau :)
Beje, mūsuos tikrai dar mažai kas gražgarstes žino. Galbūt tų, kurie labiau domisi kulinarija ar tiesiog yra smalsesni ir nenustebinsi, tačiau mano aplinkoje tokių žmonių mažai, oi mažai :)

Renata said...

D&Ž, mačiau tavo užtepėlę :). Ačiū už komentarą.

Pamenu, kai mano vyras norėjo mane nustebinti (kai dar tik draugavome)ir nusprendė pagaminti makaronus su žaliu padažu. Pamiršo bazilikų nusipirkti, turėjo gražgarsčių ir pagalvojo, kad jos puikiai tiks. Padarė panašią tyrę, sumaišė su spagečiais... oi...taip ir likom nevalgę (abu), nes buvo itin kartu ir tikrai neskanu :D. Todėl nuo to karto aš gražgasčių stengiuosi nepadauginti. Bet aišku, skonis yra labai subjektyvus dalykas, vieniems patinka viena, kitiems kita. Manau su duona būtų daug skaniau, bet dar nedrįstu bandyti :).

Edita A. said...

Labukas. Šiek tiek nuklysiu nuo temos, bet nežinojau kur parašyt. Gal galiu pateikti pasiūlymą?
Neseniai sužinojau, jog apsirgau nėsčiųjų diabetu. Tenka keisti mytybą. Daug pasiūlymų yra čia, bet visi išbarstyti. Pvz. rinkausi vegetariškus patiekalus, deje, ten naudojama gana daug sūrio, ko tikrai mums siūlo vengti. Tad noriu pasiūlyti, jog būtų atskirta ir diabetikams tinkamų maisto patiekalų paskyra. Tokių žmonių, manau, yra gana nemažai ;)

Renata said...

Edita,
Labai apgailestauju dėl Jūsų ligos!
Žinoma, aš galėčiau Jums išskirti panašią kategoriją, tačiau Jūs turėtumėte man padėti atsiųsdama keletą patikimų nuorodų, kur būtų nurodyta ką Jums galima valgyti, ką ne, nes aš deja (ar ačiū Dievui) nesu susidūrusi su šia liga ir tikrai nesu kompetetinga patarinėti ar atskirti panašius receptus... Bet jei patarsite, padėsite, būtinai galėčiau tai padaryti. Rinkime tokius receptukus kartu ir padarykime tokią kategoriją tinklaraščio dešinėje pusėje ;).
Taigi laukiu patarimų, galite rašyti isbandytireceptai@gmail.com arba čia.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger