June 21, 2010

Sausainiai "Amaretti"

Amaretti, tai tipiški itališki sausainiai, pagaminti iš migdolų, cukraus ir plaktų kiaušinių baltymų. Jie yra patiekiami prie kavos ar arbatos, o dažnai naudojami kaip papildomas ingredientas gaminant kitus saldžius, o kartais net sūrius patiekalus. Ypač mėgstami deriniai: Amaretti su persikais arba Amaretti su moliūgu.

Amaretti1

Vardas Amaretto (tiek populiaraus likerio, tiek šių sausainių) yra kilęs nuo itališko žodžio amaro (kartus), nes tiek likeris, tiek šie sausainiai yra pagaminti ne tik iš mums įprastų saldžių migdolų, bet ir nedidelės dalies karčiųjų (likeris pagamintas tik iš karčiųjų, o sausainiai iš abiejų rūšių). Kur gauti karčiųjų migdolų? Tiesą pasakius juos gauti labai sudėtinga. Buvau nustebusi: faktas - sausainiai Amaretti yra vieni populiariausių Italijoje, viena pagrindinių jų sudėtinių dalių yra kartieji migdolai, tačiau jų parduotuvėse pirkti nėra. Bet vėlgi, gal ir teisingai, nes netinkamai juos panaudojus, jie gali būti net nuodingi (plačiau apie migdolus galite pasiskaityti šį straipsnį).
Gerai, kad yra internetas, kuriame žmonės dalinasi puikiais patarimais:
  • Vienas jų buvo - naudoti karčių migdolų aromatą (kurį aš ir naudojau). Jei norite, galiu atsiūsti paštu (rašykite isbandytireceptai@gmail.com)!!! Jis nedaug kainuoja, buteliukas labai mažas ir lengvas. Aromatas labai stiprus, todėl vieno buteliuko užteks net 1 kg tešlos.
  • Antras patarimas - vietoj karčiųjų migdolų naudoti abrikosų kauliukų branduolius, kurie taip pat yra aitrūs ir aromatingi. Tik nepagalvokite, kad, panaudojus šiuos ingredientus, sauniainiai bus kartaus skonio. Kartieji sudaro tik 10-15 % visų migdolų, todėl skonis beveik nejuntamas. Jie suteikia tik nepaprastai skanų aromatą. Tiesa, šis antras pasiūlymas man labai patiko, todėl kitą kartą, kai pirksime abrikosus, kauliukus būtinai išsaugosime ir juos panaudosime šiam receptui.
Sausainius Amaretti galite nusipirkti parduotuvėse, tačiau jų skonis skirsis nuo namuose gamintų sausainių. Masinėje produkcijoje yra naudojama daug konservantų, todėl sausainiai yra itin traškūs ir lengvi, o namuose pagaminti - bus minkšti ir primins iš marcipaninės tešlos pagamintus gardumynus.

Porcijos: apie 650 g sausainių
Kalorijos: apie 380 kcal/ 100 g
Trukmė:
apie 30 minučiųIngredientai:
2
50 g migdolų (220 g saldžiųjų ir 30 g karčiųjų),
PASTABA:
jei niekur nerandate karčiųjų migdolų, juos galite pakiesti abrikosų kauliukų branduoliais, arba karčiųjų migdolų aromatu!
1 šaukštelis karčiųjų migdolų aromato (šio aromato nebereikia jei naudojate karčiuosius migdolus ar abrikosų kauliukų branduolius),
250 g cukraus (originalus receptas rekomenduoja ne mažesnį (dažnai net didesnį) cukraus
kiekį, man buvo per saldu, todėl kitą kartą aš jį šiek tiek sumažinsiu),
3 kiaušinių baltymai,
žiupsnelis druskos.


Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
Migdolus šiek tiek paskrudinkite orkaitėje, arba sausame puode. Į elektrinį maisto smulkintuvą suberkite riešutus, cukrų ir žiupsnelį druskos ir viską susmulkinkite, kol gausite miltus.
Kiaušinių baltymus išplakite iki standumo ir juos atsargiai sumaišykite su migdolų miltais. Įlašinkite karčiųjų migdolų esenciją (jei ją naudojate).
Rankas sudrėkinkite vandeniu ir suformuokite maždaug graikinio reišuto dydžio kamuoliukus. Juos išdėliokite į kepimo popieriumi išklotą skardą (palikite kelių centimetrų tarpelius nuo vieno sausainio iki kito, nes kitaip jie kepant susilies) ir kepkite 10 -15 minučių, kol sausainių paviršius sutrūkinės ir šiek tiek pagels. Skanaus!

Amaretti
.................ENG................Amaretti

Servings: about 650 grams
Calories: about 380 kcal / 100 g
Duration: 30 minutes
Ingredients:
250 g of almonds (220 g of sweet and 30 g of bitter ones)
NOTE: If you can not find the bitter almonds, you can substitute them with the apricot kernels or bitter almond flavor!
1 teaspoon of bitter almond flavor (do not use aroma if you use the bitter almonds or apricot kernels)
250 g of sugar (The original recipe recommends this amount of sugar as a minimum, often even more. It was a bit too sweet for me, so next time I am planning to reduce it.)
3 egg whites
pinch of salt


Preheat oven to 180 ° C.
Toast the almonds in the oven or in a dry pot. Place the nuts, sugar and a pinch of salt into an electric mixer and grind all till the flour.
Beat the egg whites until they become stiff and gently mix them with almond flour. Add a bitter almond flavor (if you use it).
Moisten hands with a water and mount the walnut size balls. Place them in a baking sheet lined with a baking paper (leave some distance in between, otherwise cookies could touch while baking). Bake for 10 -15 minutes, until the surface of biscuits will start to crack and will turn into nice yellow colour. Bon appetite!
.........................................
Amaretti2
................ITA................

Amaretti
Porzione: circa 650 g
Calorie: circa 380 kcal / 100 g
Durata: 30 minuti
Ingredienti:
250 g di mandorle (220 g di dolci e 30 g di amare)
NOTA: Se non riuscite a trovare le mandorle amare, è possibile utilizzare dei noccioli di albicocca o dell'aroma di mandorle amare.
1 cucchiaino di essenza di mandorle amare (da non utilizzare se si ricorre ai noccioli di albicocche o alle mandorle amare)
250 g di zucchero (La ricetta originale raccomanda questa quantità di zucchero come minimo. Per me è un po’ troppo dolce, quindi la prossima volta ridurrò la dose.)
3 albumi d'uovo
un pizzico di sale


Preriscaldate il forno a 180 ° C.
Tostate le mandorle in forno o in una pentola a secco. Mettetele insieme allo zucchero e al pizzico di sale in un mixer elettrico e macinate fino ad ottenere un’infarinatura.
Sbattere i bianchi d'uovo fino a quando diventano rigidi e mescolateli delicatamente con la farina di mandorle. Aggiungete l’essenza di mandorle amare (se vi si ricorre).
Inumiditevi le mani con dell’acqua e create delle pallottole grandi come noci. Collocatele in una teglia foderata con carta da forno (lasciate una certa distanza tra le palline, altrimenti gli amaretti potrebbero venire a contatto tra di loro). Cuocete per 10 -15 minuti, fino a quando la superficie degli amaretti non presenterà delle crepe e non assumerà un bel colore imbrunito. Buon appetito!
........................................
Amaretti


Receptas iš Cibo 360°/Recipe from Cibo 360°/Ricetta da Cibo 360°.

7 comments:

Anonymous said...

Pirma nuotrauka - ideali, labai labai :)

Amaretti esu valgius Italijoj, ir tų, kepyklėlinių, kaip namuos keptų... Man rods, jų yra ir Vilniaus itališkoj kepykloj, bet neteko išmėgint, vis biscotti renkuos užsukus :)

Renata said...

Manau tikrai jų yra ir kepyklėlėje, nes juk šie sausainiai vieni iš populiariausių Italijoje. Pagalvojau, kad reikia pačiai išsikept. Man taip skanu su pienu!!!

S said...

Apie karčiuosius migdolus - jų esencijos esu pirkusi Thomas Philips parduotuvėje (ar kaip ji ten vadinasi :) Žirmūnuose, Vilniuje. Galbūt dar turi, nereiks siųstis ;)

Renata said...

S, puiku, ačiū už komentarą!

Anonymous said...

Noreciau paklausti ar migdolus reikia nulupti ar smulkinti su zievele?

Aciu.

Jurate said...

O kokio kiekio reikia abrikosų kauliukų branduolių? 30g?

Renata said...

Jūrate, taip, tiek pat kiek reikėtų karčiųjų migdolų. Mes jau išbandėm su abrikosų kauliukais, buvo labai skanu.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger