July 16, 2011

Orkaitėje kepti cukinijų žiedai su bulvių ir bazilikų pesto įdaru bei liūdna Bussana Vecchia miestelio pasaka su laiminga pabaiga

Bussana Vecchia (Senoji Bussana) - tai unikumas Ligūrijos jūros pakrantėje, Sanremo savivaldybėje.

Bussana Vecchia

Šį, ant kalno viršūnės įsikūrusi jaukų miestelį, 1887 metais vasario 23 dieną sukrėtė žiaurus žemės drebėjimas ir suniokojo beveik viską... Liko tik keli pakrypę namai ir sugriuvusi bažnyčia (kuri dar ir šiandien nėra atstatyta)...

nuotraukoje, pakrypęs vienintelės sugriuvusios miestelio bažnyčios bokštas primena skaudaus žemės drebėjimo pasekmes
Bussana Vecchia

Visi miestelio gyventojai buvo priversti pasistatyti naujus namus kalno papėdėje (maždaug už 3 km nuo senosios gyvenamos vietos). Naują miestelį jie pavadino jau Bussana Nuova (Naujoji Bussana).

Dešimtmečius apmiręs Bussana Vecchia miestelis atgimė maždaug 19-ojo amžiaus 5-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Bussana Vecchia gatvės šiandien
Bussana Vecchia
Bussana Vecchia gatvės šiandien
Bussana Vecchia

Šį miestelį atkūrė tarptautinė menininkų komanda, pagal specialiai šiam reikalui pasirašytą sutartį (kuri vietinių dar mielai vadinama "konstitucija"), naudojant tik toje vietoje rastas medžiagas, nieko pirkto ar atsivežto.

visi Bussana Vecchia gyventojai myli ne tik savo miestelį, bet ir savo darbus, tai atspindi jų kūryba
♥ Bussana Vecchia ♥

nuotraukoje, smalsus Bussana Vecchia gyventojas

♥ ♥ ♥

Gal dėl tokios paslaptingos savo istorijos, o gal dėl ypatingų jos gyventojų, šiandien šis miestelis yra apgaubtas nuostabios auros. Jo siaurose gatvėse išgirsi ne tik šaižų mažos mergaitės juoką, klausantis turbūt jau šimtą kartų girdėtų senelės pasakų, bet kartu suprasi, kad čia savo gyvenimo pasaką kužda ne tik žmogus, bet ir kiekvienas akmuo, tamsus skersgatvis, nebylus krūmas, ar surūdijusi namo dekoracija. Miestelio pasaka buvo liūdna, bet su laiminga pabaiga!

♥ ♥ ♥
mielos Bussana Vecchia gyventojos
♥ ♥ ♥
nuotraukoje, smalsus žvilgsnis pro meninko dirbtuvių langą
Bussana Vecchia

Bussana Vecchia

Bussana Vecchia
Bussana Vecchia miestelyje leidžiama gyventi tik menininkams, o nauji nariai šiuo metu nėra priimami (nebent kas nors nori išsikraustyti, o naujakurys yra ... menininkas). Visos miestelio parduotuvės - tik menininkų dirbtuvės bei 2-3 restoranai.
Žmonės čia paprasti (dažnai hipiškai atrodantys), nuoširdūs, komunikabilūs ir besišypsantys, kurie myli tai ką daro ir gyvena tiesiog kurdami mažus/didelius stebuklus.

Šį aprašymą norėjau vainikuoti tipišku Ligūrijos regiono patiekalu: įdarytomis daržovėmis. Šiuo atveju - orkaitėje keptais cukinijų žiedais su bulvių ir bazilikų pesto įdaru. Namuose gaminto bazilikų pesto receptą galite rasti čia. O kaip jau esu rašiusi anksčiau, pesto gali būti ne tik su bazilikais, bet ir su pomidorais, sicilietiškas (pomidorai+rikota), ankštinėmis pupelėmis, gražgarstėmis, špinatais (paspaudę ant kiekvienos nuorodos rasite receptus).

Visiems linkiu gero savaitgalio!

Orkaitėje kepti cukinijų žiedai su bulvių ir bazilikų pesto įdaru

Orkaitėje kepti cukinijų žiedai su bulvių ir bazilikų pesto įdaru

Porcijos: 5-4 porcijos (10 įdarytų cukinijų žiedų)
Kalorijos: apie 40 kcal/ vnt.
Trukmė: apie 50 min. paruošti ir apie 20 min. kepti orkaitėje
Ingredientai:
10 šviežių cukinijų žiedų,
200 g bulvių (2 vidutinio dydžio),
1 šaukštas tarkuoto parmezano (ar kito fermentinio sūrio),
1 šaukštas bazilikų pesto,
1 kiaušinis,
juodųjų pipirų,
druskos.
Neluptas bulves išvirkite garuose ar pasūdytame vandenyje. Tada nulupkite ir sugrūskite.
Į bulves sudėkite tarkuotą parmezaną ir bazilikų pesto.
Kiaušinį išplakite. Pusė plakinio supilkite ant bulvių, o likusią pusę pasilikite (juo reikės aptepti kepimui paruoštų cukinijų žiedų paviršių).
Įdarą paskaninkite druska ir juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
Cukinijų žiedus nuplaukite. Žiedynus atskleiskite pirštais ir į vidų įdėkite maždaug 2 šaukštelius bulvių įdaro, gražiai užskleiskite ir užlyginkite pirštais, kad neliktų tarpelių.
Įdarytus cukinijų žiedus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir jų paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu. Dar kartelį paskaninkite druska.
Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Patikite karštus su šviežiomis daržovėmis, mėsa, ar vienus.
Skanaus!


Cukinijų žiedai
.................ENG................
Potato and basil pesto stuffed zucchini flowers in the oven

Servings: 5-4 servings (10 stuffed zucchini flowers)Calories: about 40 kcal / pieceDuration: about 50 minutes to prepare and 20 minutes to bake in the ovenIngredients:10 fresh zucchini flowers200 g potatoes (2 medium)1 tablespoon of grated Parmesan cheese1 tablespoon of basil pesto1 eggblack peppersalt

Steam or boil potatoes in the jacket.
Squeeze the potatoes and mix them with the parmesan cheese and basil pesto.
Beat the egg. Pour half of egg batter on the potatoes and keep the other half apart (you will need to use it for brushing the surface of stuffed zucchini flowers before putting in the oven). Add some salt and pepper to taste.
Preheat oven to 180 ° C temperature.
Wash well the zucchini flowers. Open them with the fingers and place about 2 teaspoons of potato filling inside, close carefully.
Place zucchini flowers on a baking sheet lined with the parchment paper, brush the surface remaining egg batter. Sprinkle with some salt and bake in the oven for about 20 minutes. Serve hot with some fresh vegetables, meat or alone. Bon appetite!
.......................................
Orkaitėje kepti cukinijų žiedai su bulvių ir bazilikų pesto įdaru
................ITA................
Fiori di zucca al forno ripieni di patate e pesto alla genovese

Porzioni: 5-4 porzioni (10 fiori di zucca ripieni)
Calorie: circa 40 kcal / pezzo
Durata: 50 minuti circa per la preparazione e 20 minuti per la cottura in forno
Ingredienti:
10 fiori di zucca freschi
200 g di patate (2 patate medie)
1 cucchiaio di parmigiano grattugiato
1 cucchiaio di pesto di basilico
1 uovo
pepe nero
sale


Cuocete le patate a vapore o lessatele.
Schiacciate le patate e mescolate con il parmigiano e il pesto di basilico.
Sbattete l'uovo. Versate metà dell'uovo sulle patate e conservate l'altra metà per spennellare successivamente la superficie dei fiori di zucca ripieni prima di metterli in forno. Aggiungete un pò di sale e di pepe a piacere.
Preriscaldate il forno a 180°C di temperatura.
Lavate bene i fiori di zucca. Apriteli con le dita e inserite circa 2 cucchiaini di ripieno di patate all'interno, quindi richiudete con cura.
Ponete i fiori di zucca su una teglia rivestita con della carta da forno e spennellateli con l'uovo. Cospargete con un pizzico di sale e cuocete in forno per circa 20 minuti. Serviteli caldi con qualche verdura fresca, della carne o da soli. Buon appetito!
........................................

Receptas iš mūsų virtuvės
/Recipe from our kitchen/Ricetta dalla nostra cucina.
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

8 comments:

Egle B said...

Koks smagus fotoreportažas, reikės įtraukti į lankytinų vietų sąrašą. Ir receptą - į gamintinų sąrašą :)

Renata said...

Smagu Egle B. Patiekalas nefotogeniškas, bet užtikrinu, kad labai skanus ;). Sėkmės!

Indrė said...

O kaip su tais žiedais? Juos valgyti reikia nulaužus nuo cukinijos ar su visa jauna cukinijyte? Nuotraukoje lyg ir įžiūriu pačią cukiniją. O jei nulauži žiedą ar cukinija toliau pati auga?
Aprašymas be galo šiltas - taip ir kviečia keliauti, grožėtis...

Renata said...

Mes valgom su visa maža cukinija, nes tokius pas mus turguose parduoda, o šiaip tokiam atvejui labiausiai tinka vyriški žiedai (nors aš pirkau moteriškus su maža cukinija). T.y. ne visi cukinijų žiedai duoda vaisių, vyriški būna su plonu koteliu (ne tokiu kaip nuotraukoje). Vyriški žiedai tik žydi ir bičių pagalba apvaisina moteriškus žiedus (čia gal biologai geriau paaiškintų :). Tuos žiedus drąsiai galite skinti ir įdarinėti ir jų negailėti, o jei negaila tai ir moteriškus naudokite. Man asmeniškai labai skanios tos mažos cukinijos, bet aišku nuskynus iš jos didelė jau nebeužaugs :)

Jurgita said...

Žavu, Renata!

O žiedai labai skanūs, mielai pasigaminčiau kimštų sūriu, tik Londone jų niekur nemačiau pirkt, o sodo nuosavo čia nėėėr :)

Renata said...

Ačiū Jurgita. Pamenu tavo sūriu prikimštus ir gruzdintus žiedelius. Aš jei pameni, rašiau, kad stengiuosi vengti gruzdintų. Labai apsidžiaugiau, kai radau orkaitėje keptų žiedų receptą. Labai jau skanu. Kaip ten sako, skanu, tik mažai :). Sėkmės!

oditele said...

labai noriu paragauti bei pasidaryti šį patiekalą..tikiuos pavyks gauti žiedų, nes atrodo ir gardžiai, ir nuostabiai..;)

Renata said...

Ačiū Oditele!

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger