February 19, 2010

Hummus

Mes hummus galėtumėme valgyti, kad ir kasdien. Šį patiekalą pasigaminti yra labai paprasta. Pagrindinis ingredientas yra avinžirniai, kuriuos išvirus ir sutrynus su keletu aromatinių pagardų ir yra gaunamas hummus. Tai - arabiškas, artimųjų rytų patiekalas, labai populiarus Libane, Izraelyje, Irake ir kt. šalyse. Tai labai skanus ir sveikas (tik augalinės kilmės ingredientai), o visų svarbiausia labai sotus patiekalas. Jį siūlo valgyti kaip užkandį, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad suvalgius vieną porciją šio užkandžio (kartu su pitta duonos paplotėliu), valgyti beveik nebesinori, todėl vertinkit Jūs, ar tai tik užkandis, ar hummus gali būti pavadintas net ir pagrindiniu patiekalu. Tik viena galiu patarti, jei planuojate rimtą vakarienę, šio užkandžio prieš valgį nesiūlykite, nes kitaip svečiai tikrai nesuvalgys jūsų pagrindinių patiekalų.

Porcijos: 4
Kalorijos: apie 365 kcal/porc.(be duonos), vienas pita duonos paplotėlis turi apie 380 kcal.
Trukmė:
6-10 val. brinkinti, 1val. -1val. 30min. virti, 5min. gaminti
Reikės:
300g džiovintų arba konservuotų avinžirnių,
2 skilt. česnako,
1 v.š. tyro alyvų aliejaus,
2 v.š. tahini (sezamų pastos),
2 citrinų sulčių,
juodųjų pipirų,
druskos,
didelės saujos šviežių petrožolių arba žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių apibarstymui (pasirinkti vieną),
4 pitta duonos paplotėlių (galima keisti kita patinkančia traškia duona).


Paruošimas: Avinžirnius užpilkite vandeniu ir palikite keletui valandų brinkinti (geriau per naktį). Išbrinkusius avinžirnius išvirkite pasūdytame vandenyje kartu su viena česnako skiltele (verda apie 1val. -1val. 30min.). Jei naudojate konservuotus, brinkinti ir virti nebereikia.
Nusunkite, išsaugokite šiek tiek nuoviro/konservų skysčio.
Avinžirnius, likusią česnako skiltelę, tahini, aliejų, citrinos sultis, žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų, ir avinžirnių nuovirą (maždaug pusė stiklinės) supilkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir gerai susmulkinkite, kol gausite vientisą kremą.
Jei kremas per daug tirštas, įpilkite dar šiek tiek nuoviro, tirštumą rinkitės pagal savo skonį. Patiekite su paprikos milteliais ar kapotomis šviežiomis petražolėmis.
Valgykite su jums patinkančia traškia duona, ar duonos paplotėliais. Mums skaniausia - su pita duonos paplotėliais.
Skanaus
!

....................ENG................
Hummus
Hummus is a popular food throughout the Middle East. It is a dip or spread made from cooked, mashed chickpeas, blended with tahini, olive oil, lemon juice, salt and garlic.

Servings: 4
Calories: about 365 kcal / port. (without bread), one piece of pitta bread has about 380 calories
Duration: soak 6-10 hours, Boil 1 hour -1hr. 30min, preparation 5 minutes
You need:
2 cups of dried chickpeas
2 garlic cloves
1 tablespoon of pure olive oil
2 tablespoons of tahini (sesame paste)
juice from 2 lemons
black pepper
salt
large handful of fresh parsley or pinch of sweet red pepper powder (choose one)
4 pitta breads (can be replaced by another crispy bread)


Preparation: pour some water on a dry chickpeas and leave to soak for several hours (preferably overnight). Cook them in salted water with one garlic clove for about 1 hour - 1hour 30 minutes. Rack off, save a little water of boiling. Put chickpeas, remaining clove of garlic, tahini, oil, lemon juice, pinch of salt, pinch of black pepper and some water of boiling (start with half a glass) into an electric food shredder, and cut till a homogeneous puree. If the cream is too dense, add a little more water of boiling (adjust the density according your taste). Serve coated with red sweet pepper powder or chopped fresh parsley. Eat with pitta bread or other crispy bread. Bon appetite!
.............................................
....................ITA................
Hummus
L'hummus è un piatto popolare in tutto il Medio Oriente. E' ideale da intingere o spalmare, a base di purè di ceci e mescolato a salsa tahini, olio d'oliva, succo di limone, sale e aglio.

Dosi: 4
Calorie: circa 365 kcal / porz. (senza piadina), una piadina ha circa 380 calorie
Durata: ammollo dei ceci 6-10 ore, cottura 1 ora - 1 ora e mezzo, preparazione 5 minuti
Hai bisogno di:
2 tazze di ceci secchi
2 spicchi d'aglio
1 cucchiaio di olio d'oliva puro
2 cucchiai di salsa tahini (pasta di sesamo)
succo di 2 limoni
pepe nero
sale
1 manciata di prezzemolo fresco o 1 pizzico di polvere di peperoncino dolce
4 piadine (in alternativa, del pane croccante)

Preparazione: mettere i ceci in ammollo per diverse ore (preferibilmente durante la notte). Cuocerli in acqua salata con uno spicchio d'aglio per circa 1 ora - 1 ora e 30 minuti. Scolarli e conservare un pò d'acqua bollente. Mettere i ceci, lo spicchio di aglio rimanente, la salsa tahini, l'olio, il succo di limone, un pizzico di sale, un pizzico di pepe nero e un pò d'acqua bollente (iniziare con mezzo bicchiere) in un trituratore elettrico, fino ad ottenere una purea omogenea. Se la crema è troppo densa, aggiungere un pò d'acqua bollente (regolare la densità secondo il vostro gusto). Servire ricoprendo di polvere di peperoncino rosso dolce o di prezzemolo fresco tritato. Accompagnare con le piadine o del pane croccante. Buon appetito!
............................................

Receptas iš Italia Donna ir kitų tinklalapių (pasirinkome populiariausią variantą)/ Recipe from Italia Donna and other websites (we have chosen the most common recipe)/ Ricetta dal Italia Donna e atri siti (abbiamo scelto la ricetta più comune)
Grįžti į pradinį puslapį/Retun Home/Ritorna alla pagina principale

4 comments:

Rūta said...

Pabandysiu, nes iš Izraelio atvežtas humusas buvo labai skanus.

Renata said...

Rūta, būtinai pabandyk, mums šis hummus buvo labai labai skanus... viena skaitytoja komentavo, kad Tahini viska sugadina (nes buvo per kartus), bet musu pirktas Tahini tikrai buvo labai skanus ir viskas ciki pavyko :)(manau vertetu pries dedant tahini ji paragauti ir jei patinka deti nurodyta kieki, jei ne, atsisakyti, nes galima apsieiti ir be jo).Iki

Anonymous said...

O mes valgom su supjaustytom morkom,salieru stiebais bei agurkais, naudojam kaip dipa ( angliskas zodis, nzn kaip isverst). Reikes pabandyt pagamint paciai ;)

Renata said...

Mes kaip dip'ą su traškiomis daržovėmis gaminame panašų, tik su pupelėmis. Irgi labai skanu! http://www.isbandytireceptai.com/2012/03/sveikuoliska-uzkandele-su-pupeliu.html

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger