February 01, 2010

Daugiaryžis su šparagais, moliūgais ir bulvėmis

Paskutiniu metu gaminame tik vegetariškus patiekalus, nežinia kodėl, bet mėsos visiškai nesinori. Kiekvieną savaitę nusiperkame po gabalėlį mėsos, tačiau jis eilinį kartą atsiduria šaldiklyje ir stalo nepasiekia. Manau, greitu metu reikės pradėti mažinti šaldiklio atsargas, nes jau turiu keletą nuostabių idėjų veršienos ir kiaulienos nugarinėms paruošti. O šį kartą puikus daugiaryžio receptas su pirmaisiais pavasariniais šparagais :) ir pernykščiais :) moliūgais ir bulvėmis. Nuostabiai skanus derinys (mums labai labai patiko).
Porcijos: 2
Kalorijos: apie 430 kcal/porc.
Trukmė:
apie 30min.
Reikės:
100g indiškų Basmati ryžių,
30g juodųjų ar laukinių ryžių,
4 vnt. šparagų,
1/4 vnt. (apie 200g be sėklų ir odelės) nedidelio moliūgo,
1 didelės bulvės,
1/2 nedidelio svogūno,
1 vnt. saliero lapkočio,
1 v.š. alyvų aliejaus,
1/2 a.š. kario miltelių,
apie 500ml daržovių sultinio,
juodųjų pipirų,
druskos.
Paruošimas: Nuo šparagų pašalinkite viršutinę odelę (geriausia bulvių skutikliu) ir juos supjaustykite riekelėmis. Bulves ir moliūgą supjaustykite kubeliais. Salierą supjaustykite ilgais ir plonais šiaudeliais. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų, jame apkepkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kari prieskonius, kol svogūnai šiek tiek suminkštės, sudėkite bulves ir moliūgus, užpilkite keliais šaukštais daržovių sultinio ir patroškinkite ant mažos ugnies apie 5min.. Tada sudėkite salierus ir šparagus, supilkite sausus ryžius ir pakepkite apie 3min., kol ryžiai taps skaidrūs. Pradėkite pilti daržovių sultinį (kas kartą po 100ml), kai ryžiai skystį sugeria, įpilkite daugiau sultinio. Kai ryžiai gerai išbrinksta, supilkite likusį sultinį (jei jo dar liko :), padruskinkite (jei reikia), papipirinkite ir uždengę virkite ant mažos ugnies (nuo ryžių subėrimo iki jų visiško išvirimo turi praeiti apie 18-20min.). Karts nuo karto pamaišykite, pažiūrėkite, kad daugiaryžis neperdžiūtų (jei taip atsitinka, dar įpilkite šlakelį vandens). Ryžiai turi būti labai minkšti. Patiekite karštus. Skanaus!
Receptas iš knygos "365 idee in cucina".
Grįžti į pradinį puslapį

4 comments:

Saulius said...

Jeigu jus kari ne paprastai ibertumetet, o pakepintumet kartu su ryziais, kol dar neuzpiltas vanduo, butu truputi skaniau. O dar labai skanu, kai ryziai jau pakepinti ir skaidrus, vietoj sultinio is pradziu ipilti balto sauso vyno slakeli, o tik po to pradeti pilineti sultini. Be to pastebejau, kad nuolat po truputi pilant sultini ir nuolat maisant, gaunasi daug skaniau, nei uzpilus daug sultinio ir pasyviai verdant rissoto. Nezinau, kodel, bet tai isbandziau jau desimtis kartu ir man taip skaniau. Sekmes!

Renata said...

Dėl kario tai sutinku, pakeisiu gamybos procesą, o visa kita manau maždaug taip ir aprašyta kaip Jūs rekomenduojate, nes pirmi keli šaukštai sultinio susigeria į bulves ir moliūgus, o supilus ryžius, jie gerai apskrunda ir tampa skaidrūs, vyno šiame recepte nėra, todėl jo nerekomenduoju (tačiau kituose receptuose gali būti), o sultinys pilamas po truputį, maždaug 100ml per kartą, kol galiausiai jis baigiasi :), tada paliekama troškintis. Ryžių virimas nuo jų įpilimo trunka 18-20min.

Anonymous said...

Basmati ryžiai netinka risottui, nes jie birūs, risottui geriau rinktis specialiai tam skirtus ryžius (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano), nes kitaip tai bus ne daugiaryžis (risotto), o ryžių košė.

Renata said...

to Anonymous, visiškai sutinku su jūsų pastebėjimu, bet šio daugiaryžio originalus sumanymas ir yra "alle" ryžių ir bulvių košė su šparagais. Tai ne mano receptas, o iš knygos, aš originalų receptų stengiuosi per daug nekeisti jei skonis man būna priimtinas... jei nenorite košės, keiskite kitais Jūsų minėtais ryžiais, bet bulvės šį daugiaryžį vistiek sukibins ir jis nebus birus!

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger