December 05, 2023

Atidarome mielinių bandelių su cinamonu sezoną?

 

Taip atrodė antrasis gruodžio rytas šiaurinėje Šveicarijos dalyje (2023)

Ką tik prabėgo nuostabus ir ramus savaitgalis. Toks magiškas ir jaukus, su daug sniego, eglute ir mielinėmis bandelėmis su cinamonu. Namai kvepėjo cinamonu (be abejo), rankų darbo kvepiančiomis žvakėmis, apelsinais ir smilkalais, o kol puošėme eglutę, grojo Kalėdinė muzika ir skambėjo vaikų juokas. Saldi idilė.

Nemėgstu to Kalėdinio triukšmo, miesto šurmulio, sausakimšų Kalėdinių turgelių, prisipildžiusių prekybos centrų su keistais Kalėdų seneliais, cukraus vata ir traukinukais į kuriuos įsibruka ne tik vaikai, bet ir suaugusieji...

                                                       Gera knyga, apelsinai ir žvakės

Per Kalėdinį šurmulį mūsų šeima renkasi gyvenimo stilių, kuris įkūnija sulėtėjimą ir romantišką požiūrį į paprastus dalykus kasdienybėje.

Kas gali būti romantiškiau nei kartu puošti eglutę, dainuoti Kalėdines dainas, kai už lango siaučia sniego pūga, po to kepti mielines bandeles su cinamonu, mėgautis geru Kalėdiniu filmu ir ištiesti kojas ant sofos su gera knyga (ar mezginiu) rankose?

Puošiame savo 2023 Kalėdų eglutę

Bandeles su cinamonu šiais metais kepiau su augaliniu avižų ir migdolų pienu, kurį mėgstu pasigaminti namuose nuo tada, kai įsigijome savo nuostabųjį augalinio pieno gaminimo aparatą Almond Cow. Jis nėra pigus, šį aparatą pasidovanojome sau praeitų Kalėdų proga. Ir galiu teigti, kad šis pirkinys mums visiškai pasiteisino.

Tai nėra reklama, bet nuoširdi rekomendacija visiems, kurie nemėgsta/negali gerti gyvulinės kilmės pieno. Almond Cow aparatas šaltuoju būdų pagamina kreminės konsistencijos augalinį pieną vos per 2 minutes. Mane labai džiugina ir tai, kad tokiu būdu, namuose drastiškai sumažėjo šiukšlių kiekis (mane labai erzindavo tie popieriniai pakeliai su plastiko dangteliu), pagerėjo augalinio pieno kokybė (ką įdėsi, iš to ir pagamins) ir tuo pačiu galima prisigalvoti labai įdomių augalinio pieno variacijų. Pavyzdžiui man labai patinka avižų ir migdolų (arba avižų ir kokosų) mišinys, į kurį įdedu 2 datules (dėl saldumo), praturtinu kalcio preparatu (subalansuota vaikams) ir paskaninu žiupsneliu druskos. 

O bandelės gavosi labai purios ir lengvos, sakyčiau tiesiog tobulos, todėl skubiai dalinuosi savo recepto variacija. O jūs? Ar jau atidarėte mielinių bandelių su cinamonu sezoną?
Porcijos: apie 10 vidutinio dydžio bandelių
Trukmė: 2-3 val. tešlos kildinimas, apie 1val. papildomas kildinimas ir apie 20 min. kepimas
Tešlai reikės:
1/2 stikl. (120 g) augalinio pieno,
1/4 stikl. (60 g) vandens,
2 1/4 šaukštelio (7 g) sausų mielių,
1/4 stikl. (45 g) cukraus,
2 1/2 stikl. (360 g) miltų,
1 kiaušinio,
3 šaukštai (50 g) sviesto,
2 šaukštai avokadų aliejaus (galite keisti kitu),
1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
žiupsnelio druskos.
Cinamono įdarui reikės:
60 g sviesto,
65 g rudojo cukraus,
1 šaukštas malto cinamono,
žiupsnelio druskos.
Glaistui reikės:
125 g kreminio sūrio (aš naudojau augalinės kilmės su migdolais),
2 šaukštai sviesto,
maždaug 80 g miltelinio cukraus ar kito saldiklio (dėkite pagal savo skonį),
1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,
1 šaukštas citrinos sulčių,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Paruošimas: Pieną su vandeniu sumaišykite, pašildykite, į jį suberkite cukrų ir suberkite mieles. Maišykite kol cukrus ir mielės ištirps.  

Suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, , vanilę, lydytą sviestą, aliejų ir paskaninkite žiupsneliu druskos. Užminkykite tešlą (reikia minkyti rankomis ar tešlos kombainu maždaug 8 minutes). Tešlą uždenkite ir palikite šiltai maždaug 2-3 valandoms, kad pakiltų. 

Paruoštą tešlą paskleiskite ant aliejumi patepto kepimo popieriaus (patepkite rankas aliejumi, kad neliptų). Tešla bus labai lipni, bet nebarstykite miltais, nes didesnis miltų kiekis = kietesnės bandelės. 

Tešlos paviršių aptepkite kambario temperatūros sviestu ir apibarstykite rudojo cukraus ir cinamono mišiniu, tolygiai paskleiskite. Atrodys, kad tešla prilimpa prie popieriaus, bet lengvai vyniojant rankomis ir patempiant tešlą į viršų tešla pati atlimpa be jokių didelių problemų. Taigi, tešlą lengvai, nespaudžiant suvyniokite į ritinėlį. 

Ritinėlį padalinkite labai aštriu peiliu į 8-10 lygių dalių (bus jūsų bandelės). Bandeles sudėkite į kepimo indą (tarp bandelių palikite tarpus), uždenkite (nebūtinai) ir vėl palikite maždaug valandai šiltoje patalpoje (arba orkaitėje su įjungta šviesa).

Pakilusias (maždaug dvigubai) bandeles pašaukite į 190°C orkaitę 20 min., kol jų paviršius gražiai pagels.

Kol bandelės kepa, pagaminkite glaistą.  

Verta paminėti, kad bandelės yra skanios ir be glaisto, bet rekomenduočiau visgi naudoti glaistą, ne su glaistu bandelės yra drėgnesnės ir būna skanios ilgiau. 

Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su likusiais glaisto ingredientais.
Tolygiai užtepkite ant keptų šiek tiek pravėsusių bandelių.
Galite ragauti iškart, kol bandelės dar šiltos.
Skanaus!
          P.S. Reikia tik vieno kiaušinio. Man labai pasisekė, nes kiaušinis nuotraukoje buvo dvitrynis :)
.................ENG................
Coming Soon
.......................................

.................ITA................


In arrivo
Vaizdas pro langą šį savaitgalį buvo svaiginančiai gražus
.........................................
Receptas iš mūsų virtuvės/Recipe from our kitchen/Ricetta dalla nosta cucina.
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger