October 20, 2010

Kreminė porų ir bulvių sriuba

Nuo praeitos savaitės pradėjau virti šią kreminę porų ir bulvių sriubą ir kol kas negaliu sustoti, nes ji labai labai skani. Šį receptą radau savo pamėgtame kulinariniame žurnale "Cucina Italiana" (vert. Italijos virtuvė). Sriuba tiršta, aromatinga ir soti, net negalvojau, kad sriuba iš tokios paprastos ir nedažnai (mūsų virtuvėje) naudojamos daržovės - poro, gali būti tokia skani.
Taip pat praeitą savaitę "kolegės" tinklaraštyje "Surfing the world cuisine" pasirodė kitas trintos porų sriubos receptas. Jos receptas šiek tiek skiriasi nuo maniškio, tačiau jis nuostabus tuo, kad jame yra naminio vištienos sultinio receptas (jo reikia ir mano žemiau aprašytai sriubai).
Nors aš pati sultinius namuose verdu labai retai (dėl laiko trūkumo) ir dažniausiai naudoju pirktus, tačiau, manau, kad tikrai nepatingėsite juos virti, ypač jei gaminate savo mažiesiems. O ir atsiranda žmonių, kurie vis paklausia: "O koks naminio sultinio receptas?"
Štai anksčiau Ugnė klausė natūralaus daržovių sultinio recepto, kuriuo aš su ja pasidalinau komentaruose prie trintos morkų sriubos, bet šiandien pagalvojau, kad pasidalinsiu su visais ... Gal kam prireiks?!

Natūralus daržovių sultinys

Sultinį pasigaminti yra pakankamai paprasta, tik reikia šiek tiek laiko.
Ingredientai 2 l sultinio:
1 svogūnas,
1 cukinija,
1 morka,
1 saliero stiebas (naudokite ir saliero lapelius ant stiebo),
2 lauro lapai,
saujelė bazilikų,
2 gvazdikėliai (juos susmeikite į svogūną, taip geriau atsiskleis jų aromatas),
1 česnako skiltelė.

Daržoves šiek tiek pasmulkinkite, užpilkite 3 l vandens ir virkite ant mažos ugnies bent 1 val. 30 minučių. Kuo ilgiau, tuo stipresnis bus sultinio arotamas. Vėliau sultinį perkoškite. Štai ir natūralus sultinys!


Kreminė porų ir bulvių sriuba

Kreminė porų ir bulvių sriuba

Porcijos: 4Kalorijos: apie 205 kcal/ porc.Trukmė: apie 50 min.
Ingredientai:
2 dideli porai (apie 350 g),
2 vidutinio dydžio bulvės (300 g),
1 didelis svogūnas (100 g),
2 šaukštai sviesto,
700 ml vištienos sultinio,
100 ml grietinėlės,
juodųjų arba baltųjų pipirų,
druskos.


Svogūnus supjaustykite smulkiai.
Porą supjaustykite griežinėliais (nepagailėkite, supjaustykite net ir žalsvą dalį, iki pat stiebo dalies, kur prasideda lapai).
Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Giliame puode išlydykite sviestą, sudėkite svogūną, porus ir apkepkite, kol daržovės suminkštės (apie 10 min.).
Sudėkite bulves, vėl šiek tiek apkepkite.
Supilkite sultinį, uždenkite ir virkite apie 25-30 minučių, kol bulvės suminkštės.
Sriubą sutrinkite maisto smulkintuvu. Vėl sugrąžinkite į puodą, supilkite grietinėlę, paskaninkite pipirais, druska (jei reikia), dar kartą užvirinkite ir patiekite. Skanaus!


Porai
.................ENG................
Leek and potato cream soup
Servings: 4
Calories: 205 kcal / port.
Duration: about 50 minutes
Ingredients:
2 large leeks (about 350 g)
2 medium potatoes (300 g)
1 large onion (100 g)
2 tablespoons of butter
700 ml of chicken broth
100 ml of cream
black pepper
ground nutmeg (optional)
salt


Chop the onions finely.
Slices the leeks (white and green stem part until start the leaves).
Peel the potatoes and dice.
Melt the butter in a deep pot, add the onion, leek and cook until vegetables are tender (about 10 min.).
Add the potatoes, cook shortly again.
Pour in broth, cover and cook for about 25-30 minutes, until potatoes are tender.
Puree soup with a food processor or mixer. Pour back into the pot, add the cream, a pinch of black pepper, salt (if needed), ground nutmeg (optional), bring to boil again and serve. Bon appetite!
.........................................
Kreminė porų ir bulvių sriuba
................ITA................
Crema di porri e patate
Porzioni: 4Calorie: 205 kcal / porz.Durata: 50 minuti circaIngredienti:2 porri grandi (circa 350 g)2 patate medie (300 g)1 cipolla grande (100 g)2 cucchiai di burro700 ml di brodo di pollo100 ml di pannapepe neronoce moscata (opzionale)sale
Affettate finemente le cipolle.Tagliate i porri a fette (tutto il gambo bianco e parte di quello verde, fino alle foglie).Sbucciate le patate e tagliatele a dadi.Fate sciogliere il burro in una pentola fonda, aggiungete la cipolla, il porro e cuocete fino a quando le verdure non sono tenere (circa 10 min.).Aggiungete le patate e cuocete nuovamente per poco tempo.Versate il brodo, coprite e cuocete per circa 25-30 minuti, finché le patate non si ammorbidiscono.Passate la zuppa così ottenuta in un frullatore. Versate il tutto nella pentola, aggiungete la panna, un pizzico di pepe nero, del sale (se necessario), la noce moscata grattugiata (opzionale), quindi portate ad ebollizione e servite. Buon appetito!
........................................
Receptas iš žurnalo "Cucina Italiana" (italų k.)/Recipe from the magazine "Cucina Italiana" (In Italian) /Ricetta dalla rivista "Cucina Italiana" (ottobre 2010, pag. 44).
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

12 comments:

Forelle said...

Aš visada virdama daržovių sultinį įmetu dar pomidoro. Labai pagerina skonį

Renata said...

Ačiū Forelle už komentarą, manau, kad svetainės skaitytojai būtinai juo pasinaudos. Tiesa ta, kad yra tūkstančiai daržovių sultinių receptų :), čia tik vienas iš jų.

Anonymous said...

pradzioj skamba labai sveikai ir dietiskai, bet vistienos sultinys ir grietinele viska sugadina :( pabandysiu su darzoviu sultiniu

Renata said...

Tiems kurie laikosi dietos, grietinėlė ir vištienos sultinys turbūt skamba siaubingai ir viską SUGADINA, o tiems, kurie nesilaiko - PAGARDINA. Čia priklauso iš kurio "bokšto" pažvelgsi :). O šiaip jei pastebėjote bendras vienos porcijos kalorijų kiekis, lyginant su kitomis sriubomis, yra vienas iš mažiausių (net ir su šiais pagardinimais).

Anonymous said...

ne tik laikantiems dietos vistienos sultinys viska gali sugadinti. kitiems vistienos sultinys gali pasirodyti kaip pribadyto antibiotikais paukscio nuoviras...

Renata said...

Koks baisus pastebėjimas. Tokiu atveju aš patarčiau atidžiau rinktis produktus (šiais laikais jau yra didelis ekologiškų produktų pasirinkimas).

S said...

O aš viriau su natūraliu daržovių sultiniu (kuris yra labai kvapnus), tikrai skanu! Taip kad padėka iškart už du receptus :)

Renata said...

Oi ačiū ačiū

Ieva said...

Lengvo skonio, bet kartu soti sriubytė, labai patiko :) Tikriausiai ir mes dabar bent kelis savaitgalius virsim ir skanausim, nes iki šiol gaminta tiršta pomidorų sriuba su sūrio lazdelėmis (kuri irgi yra labai skani) jau šiek tiek pabodo, o kremines sriubas mėgstu gerokai labiau, nei įprastas :) Dėkui už puikų receptą.

Renata said...

Prašom Ieva :).

Anonymous said...

jau isbandem sita sriubyte,labai patiko:) apskritai labai megstmam trintas sriubytes:)tik turiu gan kvailoka klausimuka,as gaminu ir savo mazyliui,iki siol dazniausiai naudodavau sultinio kubelius pirktus BIO skyriuje,bet noretusi isisvirt ir naminio sultinuko,tik vat beda,kad auginant mazyli tam daznai pritruksta laiko(na noris kuo daugiau laiko praleisti lauke ir pan),taigi klausimukas ar' galima isvirta sultinuka kazkaip uzkonservuoti pvz uzsaldyti?kad karta isvirus tiktu kelioms sriubytems?

Renata said...

Kai vaikas pradėjo valgyt, aš naudojau tik natūralų sultinį, kurį virdavau maždaug kas trečią dieną. Likutį supildavau į stiklainį ir laikydavau šaldytuve. Kas kart paragaukite ar jis dar geras ir skanus. Tuoj pajusite jei pradeda rūgti! Tada nebenaudokite ir virkite naują!

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger