May 25, 2010

Netradicinis Speltos kviečių grūdų plovas

Jei kada susidomėtumėte žygiais kalnuose Italijoje (kalbu apie poilsinius-neprofesionalius žygius, o ne tuos, kur reikia kopti stačiu šlaitu), rekomenduočiau pasidomėti Trentino regiono (šiaurės rytų Italija) kalnų takeliais apie Bolzano miestą. Jose trasos minkštos (neakmenuotos), puikiai pažymėtos (tikrai nepasiklysite), lipimas varginantis, bet ne sekinantis, o peizažai neapsakomo grožio. Mes ten buvome rugsėjo mėnesį, kai medžiai dabinasi rudenio spalvomis, obelų šakos svyra nuo didelių Golden vaisių svorio, o vynuogynai šviečia ryškiu geltoniu. Nuostabiai pailsėjome ir atsikvėpėme nuo miesto streso. Trasos pabaigoje yra keltuvas, kuris pavargusius nuleidžia ant žemės, kad nebereikėtų vėl eiti viso kelio atgal. Aukščiausiame taške sniegas nenutirpsta net ir vasarą, o apie 1000 m aukštyje (o gal ir aukščiau) esančios tratorijos alus dar daugiau gaivina... Taip pat būtinai verta paminėti nuostabius šio regiono šeimos viešbučius (vadinu šeimos, nes dažniausiai jie yra vienos šeimos verslas), kurie pasižymi savo pedantiškai ir nepriekaištingai suderintu interjeru ir eksterjeru (vieną tokių tipiškų viešbučių galite pamatyti čia). Apskritai, viskas ten kaip "iš atvirutės".
Bet, kaip jau ir minėjau praeitame įraše, šį kartą žygiavome arčiau namų (žygį pradėjome Canzo miestelyje, apie 50 km į šiaurę nuo Milano), o žemiau įkeliu dar keletą nuotraukų iš paskutinės kelionės.

Mountain trip1

Paprastai, pagaminusi bet kokį patiekalą, aš visada randu prie ko prisikabinti (tuo tarpu, kai mano vyras giria beveik visus). O štai šis patiekalo receptas man atrodė idealus, tik bėda, kad tų Spelta kviečių grūdų Lietuvoje ganėtinai sudėtinga gauti (beje, apie geras šių grūdų savybes galite pasiskaityti čia, paskutinėse dvejose pastraipose). Peržiūrėjau Lietuvos malūnininkų produkciją, Speltos grūdus lietuviai žemdirbiai jau augina, miltų yra, o pilnų grūdų pardavimo pakuotės taip ir nepavyko rasti (bent jau man internete). Receptą publikuoju, nes kaip jau aptarėme veidaknygėje, receptas yra tikrai labai geras ir gal pravers tiems, kas gyvena užsienyje, kas suras šių grūdų sveiko maisto parduotuvėse, ar tiems, kas paprašys draugų, kad atvežtų iš užsienio. Šis nefotogeniškas birus patiekalas taip patiko mano skonio receptoriams, kad jaučiu, jog greitai ir vėl jį gaminsiu.

Speltos kvieciu grudu plovas1

Porcijos: 2

Kalorijos: apie 570 kcal/ porc.
Trukmė: apie 40 min.
Reikės:
150 g Speltos kviečių grūdų (pilno grūdo),
1 nedidelio askaloninio česnako (galite keisti nedideliu geltonos spalvos svogūnu),
200 ml vištienos sultinio,
3 vnt. nesmulkinto kvapniojo gvazdikėlio prieskonių,
50 g kiaulienos pažandės (gali būti šviežia arba parūkyta),
100 g vištienos krūtinėlės,
70 g
(1/3 stikl.) šviežių ar šaldytų lukštentų žirnelių,
70 g poro (maždaug 1/2 didelio),
1 v. š. alyvų aliejaus,
druskos,
juodųjų pipirų.



Paruošimas. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai kapotą askaloninį česnaką, kvapniuosius gvazdikėlius ir pakepkite 3 min., sudėkite sausas kruopas, jas trumpai paskrudinkite, supilkite sultinį ir užvirinkite. Taip paruoštas kruopas perpilkite į kepimo skardą/ troškintuvą, uždenkite folija/dangčiu ir pašaukite į orkaitę 30 min.
Kiaulieną ir vištieną supjaustykite kubeliais
. Porą supjaustykite griežinėliais. Įkaitinkite keptuvę ir joje ant stiprios-vidutinės ugnies apkepkite kiaulienos pažandę. Kai pažandės riebalai pradės tirpti, sudėkite vištieną, kepkite apie 5 min., suberkite žirnelius, sudėkite porą, pasūdykite, paskaninkite pipirais, užpilkite šlakelį vandens ir sumažinę ugnį patroškinkite apie 10 min. Tada į tą pačią keptuvę suberkite orkaitėje iškepusias kruopas (išmeskite kvapniuosius gvazdikėlius), maišant kepkite dar 2 min. ir patiekite. Skanaus!
.................ENG................

Spelt Pilaf
Servings: 2
Calories: 570 kcal / port.
Duration: about 40 minutes.
You need:
150 g of full grain spelt
1 small shallot
200 ml of chicken broth
3 pcs. of clove
50 g of pork cheek (can be fresh or smoked)
100 g of chicken breast
70 g (1 / 3 cup) of fresh or frozen hulled peas
70 g of leek (about 1 / 2 large)
1 tablespoon of olive oil
salt
black pepper
Preparation. Preheat an oven to 200 ° C temperature. Heat some oil in a frying pan, add finely chopped shallot, cloves and fry for 3 min. Add the dry slept grains, toast them briefly add a broth and bring to boil. Transfer all to the baking pan / skillet, cover with a foil/cover and cook in the oven for 30 minutes.
Cube a pork and chicken meat and slice the leek. Heat a dry frying pan, add a pork meat fry it on a strong-medium heat. Add a chicken meat when the fat of the pork meat is starting to melt and cook for about 5 min. Add the peas, leek and pour a bit of water, a pinch of salt and pepper, reduce the fire and stew for 10 more min. Then, add the cooked spelt (eliminate the cloves), stir all for 2 more min and serve. Bon appetite!
.........................................
Speltos kvieciu grudu plovas
................ITA................
Pilaf di farro
Porzioni: 2
Calorie: 570 kcal / porz.
Durata: circa 40 minuti
Hai bisogno di:
150 g di farro perlato
1 scalogno piccolo
200 ml di brodo di pollo
3 pz. di chiodi di garofano
50 g di guanciale di maiale (può essere fresco o affumicato)
100 g di petto di pollo
70 g di piselli freschi o surgelati mondati
70 g di porro (circa 1 / 2 grande)
1 cucchiaio di olio d'oliva
sale
pepe nero
Preparazione. Preriscaldate il forno a 200 ° C di temperatura. Scaldate dell'olio in una padella, aggiungete lo scalogno tritato finemente e i chiodi di garofano e friggete per 3 min. Aggiungete il farro, tostatelo brevemente, aggiungete il brodo e portate ad ebollizione. Trasferite il tutto in una teglia / padella, coprite con un foglio / coperchio e cuocete in forno per 30 minuti. Affettate a cubetti il guanciale e il petto di pollo e tagliate il porro . Scaldate una padella per friggere, aggiungete la carne di maiale e cuocete a fiamma medio-vivace. Aggiungete la carne di pollo quando il grasso del guanciale inizia a fondere e cuocete per circa 5 min. Aggiungete i piselli ed il porro, quindi versate un pò d'acqua, un pizzico di sale e pepe, infine riducete la fiamma e cuocete per altri 10 min. Aggiungete il farro (eliminando i chiodi di garofano), mescolate il tutto per 2 minuti e servite. Buon appetito!
........................................
Receptas iš žurnalo "La cucina Italiana" (italų kalba)/Recipe from the magazine "La cucina Italiana" (in italian)/Ricetta dalla rivista "La cucina Italiana" (maggio 2010, p.65).

2 comments:

Anonymous said...

Speltos kviečių grūdai jau yra ir RIMI. Prie progos pasigaminsiu ir aprašysiu kaip gavosi savo LJ (aišku su nuoroda į Jūsų aprašymą). Gražus aprašymas! Ačiū

Renata said...

Pozherukas, ačiū ir prašom. Man šis plovas labai patiko (vienas skaniausių mano valgytų).

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger