December 07, 2012

Rankų darbo Kalėdų eglutės dekoracijos

Paskutiniu metu kepu kepu, o valgyti nėra ką (šypt). Italijoje priimta (pagal liaudies tradicijas), kad eglė namuose yra  puošiama gruodžio 8 dieną (jau šį savaitgalį). Nusprendžiau, kad mūsų eglutė bus baltai sidabrinė (pernai buvo auksinė).  Šiais metais renkuosi natūralias ir santūrias dekoracijas (jokios pompastikos ir blizgučių). Vadovausiuosi posakiu - unikalumas slypi paprastume. O kad šventė būtų kuo ypatingesnė, jaukesnė ir gražesnė, rankų darbo dekoracijos šiais metais yra tiesiog MUST (privalomos). Taigi, praeitą savaitę pradėjau kepti eglutės žaisliukus. Demonstruoju...

Christmas decorations   
Tokioms dekoracijoms reikės kukurūzų krakmolo, geriamosios sodos ir vandens. Jas pasigaminti yra paprasta ir smagu (panašiai kaip kepti Kalėdinius meduolius). O jei turite vaikų, toks ritualas gali tapti tradicija ar papildoma švente. Juk būti kartu ir kurti yra nuostabu. Tai tarsi žaidimas, reikia tik daug meilės ir šiek tiek kantrybės (šypt).
Aš žaisliukus palikau natūralius - baltos spalvos. Tiesa, ornamentus (kuriuos reikia įspausti prieš dedant į orkaitę) šiek tiek paryškinau sidabriniu šešėliu. O Jūs savo kūrinius galite dažyti ir marginti taip, kaip tik trokšta širdis (guašu ar akriliniais dažais). Juos patartina nulakuoti, jei norite išsaugoti daugybę metų (kažkur skaičiau, kad viena moteris panašius kūrinius saugo jau net 20 metų). 
Jei turite mažų vaikų, galbūt Jums bus aktualu tokioje tešloje įamžinti mažylių rankytes ar pėdutes (kaip tai padariau aš). Tokius žaisliukus galite išsaugoti prisiminimui. Gaminti kasmet ir po to lyginti. Kabinti ne tik ant eglutės, bet pasidaryti šeimos medį. Dovanoti seneliams, dėdėms ir tetoms.
Visiems linkiu šilto ir kūrybingo savaitgalio!

Rankų darbo Kalėdų eglutės dekoracijos

Kiek?: maždaug 25-30 vidutinio dydžio žaisliukų (kaip Kalėdiniai meduoliai)
Trukmė: apie 40 min. gaminti ir apie 1 val. džiovinti orkaitėje
Ingredientai:
1 stiklinė (240 ml) geriamosios sodos,
pusė stiklinės (120 ml) kukurūzų krakmolo,
3/4 stiklinės (180 ml) vandens.

Geriamąją sodą ir krakmolą suberkite į puodą, supilkite vandenį, pastatykite ant viryklės, užvirinkite ir nuolat maišydami virkite, kol tešla sutirštės (kol ranka bus sunku pamaišyti). Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Puodą laikykite uždengtą, kad tešlos paviršius neapdžiūtų.
Tada iškočiokite iki maždaug 5 mm storio. Išpjaukite norimos formos dekoracijas. Naudokite sausainių formeles, stiklines, kamštelius ar kt. Geriausia iškočioti ir pjaustyti tiesiai ant kepimo popieriaus lapo, kad vėliau formos neišsikraipytų. 
Jei pageidaujate, ant tešlos įspauskite kokius nors ornamentus. 
Skylutes žaisliukams pakabinti labai patogu išpjauti plastikiniu geriamuoju šiaudeliu. Po kiekvieno panaudojimo, šiaudelyje likusį tešlos gabaliuką reikia išpūsti (vaikai dievina šią dalį).
Orkaitę įkaitinkite iki 80 °C (175 F) temperatūros. Žaisliukus orkaitėje džiovinkite maždaug valandą laiko. Po 30 minučių rekomenduojama apversti. 
Galite nudažyti guašu ar akriliniais dažais ir nulakuoti, kad ilgiau laikytųsi. 
Užriškite kaspinėlius ir kabinkite ant eglutės. 
................ENG............... 
 Handmade Christmas tree decorations 

How many? about 25-30 medium-size toys (like Christmas gingerbread) 
Duration: about 40 minutes. production and about 1 hour. oven-dried 
Ingredients
1 cup of baking soda
1/2 cup of corn starch 
3/4 cup of water

Into a deep pot add the baking soda and the corn starch, pour the water, place on the stove, bring to a boil and simmer stirring constantly until the dough is thick (as long as your hand get's painful from stirring). 
Remove from heat and cool. Keep the pot covered that the surface of the dough wouldn't dry. 
Then roll the clay out to about 1/4 of inch thick. Cut out desired shape decorations. Use the biscuit cutters, little glasses, caps, etc.. The best is to roll and cut directly on a sheet of baking paper that later the shapes wouldn't get distorted from moving
If desired, press some ornaments. 
Holes for inserting the ribbon to hang is convenient to cut using a plastic straw. After each use blow the rest of the dough out (kids love this part)
Preheat oven to 80 ° C (175 F). 
Dry for about an hour. Turn them over after 30 minutes. 
Paint them and decorate (if you wish, using water or acrylic colour). Spray some protective coating for keeping longer. Tie the ribbons and hang on your Christmas tree!
....................................

Christmas decorations
 ...................ITA..............
Decorazioni per l’albero di Natale fatte a mano 

Quantità: circa 25-30 di medie dimensioni (come per gli omini pan di zenzero di Natale) 
Durata: circa 40 minuti per la produzione e circa 1 ora per l’essiccazione in forno 
Ingredienti
1 tazza di bicarbonato di sodio 
1/2 tazza di amido di mais 
3/4 di una tazza d’acqua 

In un tegame fondo aggiungete il bicarbonato di sodio e l'amido di mais, versate l'acqua, mettete sul fuoco, portate a ebollizione e lasciate cuocere mescolando continuamente fino a quando la pasta è spessa (ovvero fino a quando la mano non vi fa male). Togliete dal fuoco e lasciate raffreddare.
Coprite in modo che la superficie della pasta non si asciughi. 
Poi stendete la pasta in modo che abbia uno spessore di circa 5 mm. 
Tagliate le decorazioni della forma desiderata. Utilizzate formine per biscotti, piccoli bicchieri, tappi, ecc. 
La cosa migliore è rotolare e tagliare direttamente su un foglio di carta da forno di modo che le formine non si rovinino prima di metterle in forno. 
Se lo si desidera, incidete degli ornamenti. Realizzate dei fori per l'inserimento del nastro per appendere le decorazioni aiutandovi con una cannuccia di plastica. Dopo ogni utilizzo, fate saltare il resto della pasta ancora nella cannuccia (i bambini amano questa parte). 
Preriscaldate il forno a 80°C. 
Lasciate asciugare per circa un'ora. Girate le formine dopo 30 minuti. Dipingete e decorate (se lo si desidera, con colori ad acqua o acrilici). Spennellate con del rivestimento protettivo per mantenere le formine più a lungo. 
Legate i nastri e appendete sul vostro albero di Natale!
 ........................................

Receptas iš The woodside kitchen/ Recipe from The woodside kitchen/ Ricetta dal sito The woodside kitchen
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

14 comments:

Unknown said...

Labai gražu!

Renata said...

Ačiū Jurgita :)

Vilma said...

Originalu! Puikus receptas puosybai ;)

Justyna said...

Labai gražu ir atrodo paprasta. Jau įsivaizduoju, kokie vaikai bus patenkinti pasigaminę patys sau žaisliukų. Ačiū už idėją, būtinai išbandysime :)

Marta said...

Dažnai man tokie žaisliukai atrodydavo neestetiškai ir "belenkaip" padaryti. Bet tavieji žavūs ir labai didelis pliusas jiems, kad palikti natūralios baltos spalvos. Tikrai prideda žavumo :)

Mamukas said...

Labai grazu ir super ideja, dekui. O, kiek jie mazdaug issilaiko? aciu

Renata said...

Ačiū visoms už komentarus.

Marta, aš irgi žiauriai nemėgstu tų tept lept margumynų. Nors kūrybinei laisvei, ypač vaikų, ribų nėra :D. Žaboti neverta, tai dalis žaidimo. Mano sūnus dar mažas, tai dar galima apie stilingas dekoracijas galvoti :). Bet ir ateityje, gal bus galima susitarti kabinti tik vieną, jam gražiausią kūrinį, o ne visus margumynus :)

Mamuk, jau rašiau tekste, kad jei nulakuoti šie žaisliukai gali išsilaikyti ir 20 metų. Aišku, jie turi būti laikomi sausai.

Violeta said...

O kaži bulvių krakmolas netiktų?

Renata said...

Manau, kad tiktų. Bet nebandžiau, todėl 100% negarantuoju ;).

Violeta said...

O kaži, jei vaikai padarytų darželyje, o vakare parnešus iškept???

Laura said...

O galima ipilti maistiniu dazu ,pries verdant?

Renata said...

Be abejo!

Renata said...

Violeta, minkšti jie, nešioti nekeptų neišeis. Geriau namuose prisikepti, o tada darželyje dažyti!

Renata said...

Jei riečiasi, ruduoja, ar kas kita negero darosi, geriausia sumažinti temperatūrą ir džiovinti lėčisu, bet kaip tik kiek ilgiau. Galima, žinoma, ir ne orkaitėje džiovinti, bet tai gali užtrukti ilgai, gal net kokią savaitę ar dvi ;)

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger