July 17, 2011

Provansas. MACARONS su levandomis, maskarpone ir vanile

Provansas birželį...
Mes į Provansą veržėmės, kaip vaikai į ledų parduotuvę. Du metus planavome šią kelionę. Pernai liūtys ir potvyniai Prancūzijoje nuniokojo beveik visus laukus, todėl nerizikavome ir kelionę atšaukėme. Šiais metais - teigiamas rezultatas! Ten važiavome per pačias Jonines, todėl šių metų vidurvasario šventė buvo tikrai YPATINGA.Kas gali būti gražiau romantiką mylinčiam žmogui???............. (?)

Mėlynai violetinė levandų žiedų jūra...


Provance

Provance

Juodi taškiukai danguje - bitės. Ši mėlyna jūra ne tik svaiginančiai kvepia, bet ir dūzgia.
Levandų laukai

Ar aguonų raudoniu alsuojanti pieva ankstų vidurvasario rytą...

Provance

Ar du viename? (šypt)

Provance

Ar ne tokia ryški banguojančių javų ir violetinių laukų harmonija...

Provance

Birželį Provansas dvelkia gaiva, alsuoja ramybe ir akį pavergia savo spalvomis. Žmonių ten nedaug, be to vietiniai nelabai mieli ar juo labiau paslaugūs, atvirkščiai, jie atrodo labai pavargę nuo turistų gausos (ar ištryptų levandų laukų)... Į Provansą siūlau važiuoti ne dėl žmonių, bet dėl gamtos, jos spalvų ir kvapų, kurie persveria svarstykles į savo pusę.
Manau, kad ši nuostabi gamtos harmonija vieną kartą įtraukusi į savo gniaužtus niekada nebepaleidžia, bet pasislepia kažkur širdelės kamputyje ir kužda, kad turėsi sugrįžti.

Jei norite pamatyti šiuos mėlynus laukus, į Provansą siūlau važiuoti birželio mėnesį. Levandos žydi maždaug nuo birželio pirmų dienų iki liepos pradžios, o vėliau jas pradeda pjauti ir visi laukai vėl papilkuoja (tokia jau ta laukų dalia). Tačiau jei norite atšvęsti levandų derliaus nuėmimo šventę, Jūs turite važiuoti į UNESCO saugomą Valensole miestelį maždaug liepos 17 dieną (O... ŠIANDIEN). Plačiau apie levandų šventę ieškokite interneto paieškos sistemoje įvesdami "Valensole Lavender Festival".

Provanso miesteliai jaukūs ir kuklūs. Nuotraukose žemiau Gréoux les Bains miestelio fragmentai. Beje, jei kas nors planuosite kelionę į Provansą, mes rekomenduojame viešbutį "Les Colonnes", ypač maistas čia very chic, very French, very gourmand...

Les Colonnes viešbučio restoranas
Les Colonnes Grèoux les Bains

nuotraukoje, pietūs Les Colonnes viešbučio restorane

Food in Provance

nuotraukoje Grèoux les Bains miestelio fragmentai
Greoux les Bains

nuotraukoje Grèoux les Bains miestelio užkampis, violetinė spalva vyrauja ne tik gamtoje, bet ir vietinių interjere ir eksterjere
Greoux les Bains

nuotraukoje jaukios Grèoux les Bains miestelio parduotuvės
Greoux les Bains

nuotraukoje jaukios Grèoux les Bains miestelio parduotuvės

Greoux les Bains

nuotraukoje Grèoux les Bains miestelio fragmentai
Greoux les Bains

originali parduotuvės interjero detalė
Greoux les Bains

nuotraukoje sekmadieninis kepsniukas (šypt)
Grèoux les Bains

O pabaigai, nuostabiai gardūs prancūziški gardėsiai - Macarons, kurie daugelį sugundo ne mažiau nei levandų laukai. Tai lengvi saldėsiai iš kiaušinių baltymų ir migdolų miltų. Pakankamai keblu juos pasigaminti, bet rezultatas vertas to vargo... O kai jie dar kvepia levandomis... mmmmm...
Skanios ateinančios savaitės!

Macarons

Macarons su levandomis, maskarpone ir vanile

Porcijos: viso 25-30 vnt.
Kalorijos: apie 40 kcal/ vnt.
Trukmė: 24 val. laikyti baltymus kambario temperatūroje, apie 1 val. gaminti (daug laiko užtrunka migdolų miltų persijojimas), apie 30-40 min. džiovinti prieš kepimą, apie 20 min. kepti ir apie parą laikyti, kad susistovėtų. Summa summarum = DAUG DARBO!!! šypt
Ingredientai:
Pagrindui:
3 vidutinio dydžio kiaušinių baltymai,
125 g persijotų migdolų miltų,
220 g cukraus pudros,
25 g paprasto cukraus,
žiupsnelis džiovintų levandų žiedų,
žiupsnelis ar keli lašai violetinės spalvos maistinių dažų (arba sumaišykite lygiomis dalimis raudoną ir mėlyną spalvas),
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
100 g maskarponės sūrio,
1 vanilės ankštis,
1 šaukštas medaus.

Kiaušinių baltymus atsargiai atskirkite nuo trynių ir prieš pradėdami gaminti juos palaikykite maždaug 24 val. kambario temperatūroje.
Migdolų miltus persijokite per smulkų sietelį. Šis žingsnis labai svarbus, kad macarons paviršius būtų lygus ir blizgus, kitaip susidarys kauburėliai ar kiti nelygumai.
Migdolų miltus sumaišykite su cukraus pudra. Pulsuodami kavamale ar maisto smulkintuvu sumalkite levandas ir jas taip pat pertrinkite per sietelį. Šį mišinį paskleiskite ant plačios kepimo skardos ir maždaug 10-15 min. padžiovinkite 100°C temperatūros orkaitėje.
Pradėkite plakti kiaušinių baltymus. Pirma su žiupsneliu druskos, kol susidarys lengvos baltos putos, vėliau sudėkite paprastą cukrų ir plakite maždaug 5 min., kol susidarys standžios putos (1 pav.).
Tada į baltymus įmaišykite maždaug 4-5 šaukštus migdolų ir cukraus pudros mišinio, suberkite/supilkite maistinius dažus ir lengvu judesiu (iš apačios į viršų) sumaišykite. Macarons baltymų maišymui yra reikalinga silikoninė mentelė (kaip 2 ir 3 pav.). Paprastas šaukštas yra per daug kietas, juo lengva suardyti baltymus ir jie tampa per skysti (3 pav.).
Suberkite likusį migdolų miltų ir cukraus pudros mišinį ir išmaišykite (visad naudodami silikoninę mentelę), kol gausite 2 pav. pavaizduotą mišinio konsistenciją.

nuotraukos iš knygos "Macaron"

Macarons

Sukrėskite į konditerinį maišelį. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos kiekvienam sausainio pagrindui išspauskite maždaug po šaukštelį masės, palikite nedidelius tarpus (kaip pavaizduota 4 paveiksle) ir padėkite šiltoje ir gerai vėdinamoje patalpoje apie 30-40 min. (arba tiek kiek reikia, nes vasarą sausainiai džiūva greitai, žiemą lėčiau), kad sausainių paviršius apdžiūtų, nes kitaip kepant sausainių paviršius sutrūkinėtų (5 pav.). Palieskite pirštu, paviršius turi būti visiškai nelipnus.nuotraukos iš knygos "Macaron"
Preparation of macaron

Tada kepkite maždaug 150°C temperatūros orkaitėje apie 12-15 min.. Patarčiau stebėti pirmos skardos kepimo procesą, nes aš pastebėjau, kad mano orkaitės termometras nėra labai tikslus (praeitame bute turėjom geresnę orkaitę), todėl pakanka maždaug 120 °C, nes kitaip sausainiai pradeda ruduoti, o tai nėra leistina!
Macarons kepimas labai subtilus. Taigi, pirmą skardą, pradėkite kepti 150°C temperatūros orkaitėje, stebėkite, jei sausainiai ruduoja, temperatūrą sumažinkite ir kitas sausainių skardas kepkite su sumažinta temperatūra.
Maskarponės sūrį sumaišykite su medumi ir išgremžtomis vanilės ankšties sėklytėmis ir juo pertepkite sausainius. Prieš valgant palaikykite maždaug parą šaldytuve, kad susistovėtų. Patiekite kambario temperatūros.
Skanaus!


Macarons

Recepto idėja iš Gourmantine's Blog
.
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

21 comments:

Egle said...

Ech, Renata, kaip gražu! Aš taip laukiau šito fotoreportažo. pasaka. Ko gero, reikia ir man kelionę į Provansą pradėti planuoti :)

Renata said...

Jei myli gamtą tikrai verta! Kadangi aš save laikau gamtos vaiku ir trintis po miesto centrus tarp daugybės žmonių man visai nepatinka, man ši kelionė buvo tikra atgaiva ir kūnui ir sielai. Ačiū, kad aplankei :)

Indrė said...

Atrodo taip gražiai ir gardžiai, skonį beveik jaučiu. Pasaka, norėčiau ir aš mokėt ir nebijot juos kepti :)

Renata said...

Ačiū Indre. Tikrai rįžtis kepti macarons reikia drąsos, galvojau, ech, tiek laiko sugaišiu ir jei nepavyks, tikrai verksiu... verksiu verksiu verksiu... bet tfu tfu tfu, mano veidą puošė šypsena, nes pavyko!!! Iš pirmo karto :) O jau skanūs. Dabar kita problema: kaip čia jų visų nesuvalgyt per vieną dieną? :D

Rennie said...

Kaip gražu! Nuostabus lavandų mėlynumas, net kvapą užima. Ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais.

Renata said...

Prašom Rennie, bele patinka :).

Neringa said...

Kaip grazuuu!!! per monitoriu uzuodziu levandu gaiva... noriu i Provansa!

Renata said...

Neringa, tikrai nuostabus kvapas ir gamta. Rekomenduoju, tik pasirinkite tinkamą periodą, kitaip nebus taip gražu!

Reda said...

SUPER!!! ir aš noriu ten...:)

Asta said...

Jau seniai norėjau į Provansą dėl levandų, bet dabar tai dar labiau noriu!!!
Ir kaip smagu, kad iš pirmo karto macarons pavyko! Aš dabar kaupiuosi naujai jų kepimo bangai :)

Renata said...

Aš irgi jau kaupiuosi naujai jų kepimo bangai, bet nežinau ar greitai vėl toks įkvėpimas atkeliaus, nes jo kepant macarons tikrai REIKIA!

Asta said...

Koks gamtos grožis... gniaužiantis kvapą. Tikra Pasaka. Ir aš prie tų norinčių - labai labai norinčių :)

Dar labai noriu ir macarons pabandyti :) Ir pabandysiu! Ačiū už įkvėpimą :)

Renata said...

Asta. Man labai patinka tavo komentaras. Pirmyn, nenuleisk rankų ir dideliausios sėkmės!

ugne said...

Aciu aciu ir dar karta aciu uz sita recepteli! As sia vasara Monake pirma karta paragavau siu skanestu ir jie buvo tokie dieviski, kad prisiekiau pati pabandyti juos pagaminti, tik tinkamo recepto vis nebudavo. Uoj dabar bandysiu... :) super!

ugne said...

Dar norejau paklaust - o kurioje vietoje deti dazus ir kokie jie turetu buti, kad 'nepaleistu' tos baltymines mases? Zinau, kad buna geliniai, milteliu pavidalu, skysti...help :)

Renata said...

Ugne, geriausia milteliai arba kreminiai, bet aš tokių negavau, tai naudojau skystus ir nieko neatsitiko, viskas gerai gavosi, bet per daug neprimaišiau, nes norėjau pastelinės spalvos, o ir baisu buvo, kad baltymai per daug nesuskystėtų... o dažus reikia dėti kartu su cukraus pudra (baltymų plakimo pabaigoje). Pridėsiu šią eilutę recepte, kad ir kitiems toks klausimas nekiltų, ačiū už pastebėjimą! Sėkmės!

ugne said...

Dar norejau paklausti del migdoliniu miltu - kaip juos pasigaminti? Juk sumalus migdolus jie turi siek tiek aliejaus ir buna tokie dregnoki, turetu nesisijoti :/

Renata said...

Labas Ugne, tai ir nesisijoja taip lengvai kaip paprasti miltai, reikia nuolat šaukštu maišyti, kad ten kas nors nubyrėtų :). Čia ir yra pati sudėtingiausia ir nuobodžiausia procedūra kepant Macarons. Iš anksto linkiu kantrybės ir sėkmės!

Autare said...

Šiandien buvo antras bandymas :)
Susiradau migdolų miltų, viską dariau kaip pridera ir vėl nesigavo... :(
Pirmą kartą spėju, kad buvo prastokai išplakti baltymai, nes per skysta buvo.
Šį kartą buvo per kieta, gavosi kaip tešla kurią galima kočioti... kas gali būti ne taip? Labai atsargiai maišiau baltymus su tais miltais, bet atrodo, kad jų buvo per daug. Gal kitą kartą reiktų dėti po kelis šauktus ir vis maišyti, žiūrint ar konsistencija gera. Bet ar taip nesiardyčiau baltymo?
Gal būtų dar kokių patarimų, nes dabar ryžtis trečiam kartui nelabai norisi...

Renata said...

Hm, net sunku kažką pakomentuoti. Tikrai nelengva gerus macarons iškepti. Kaip jūs ir rašėt, reikia išmokt pajust tešlą. Jei nesate tikra dėl miltų kiekio (reikėtų labai tikslių svarstyklių), geriau juos padalinti į 3-4 dalis ir stebėti tešlos konsistenciją. Kodėl kartais tešla būna skystesnė, kartais kietesnė? Tai gali būti susiję su kiaušinių baltymais. Kartais kiaušiniai didesni, kartais mažesni. Reikėtų naudoti vidutinio dydžio kiaušinių baltymus.

Anonymous said...

Kokius migdolų miltus naudojate?

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger