November 08, 2010

Kalakutienos krūtinėlė su Briuselio kopūstais, riešutais ir šafrano padažu

Praėjusį ilgąjį savaitgalį aplankėme giminaičius. Jų sode pastebėjau vaisių, kurį anksčiau matydavau tik parduotuvių lentynose - granatą. Pasirodo šiuo metu yra jų sezonas. Jie sprogsta raudoniu ir, jei žmogus jų nenuskina, jie savo sėklas išbarsto paukščiams. Šeimininkų paklausiau, kur jie naudoja šį vaisių, nes aš jį naudoju labai retai... Pamenu, kad pernai man kilo mintis kažką iš jo pagaminti, ir ta proga gaminau štai šį fantastiškai skanų rikotos pyragą su granatų glaistu, bet tuo mano receptų sąrašas su granatais ir baigėsi (bent jau kol kas). Šeimininkė pasakė, kad iš jų dažniausiai spaudžia sultis ir man net neprašius priskynė pilną maišelį lauktuvių... Praėjo viena savaitė, sulčiaspaudės aš neturiu, bet šiandien visgi pasiryžau išspausti granatų sultis. Pirma išlukštenau, tada susmulkinau maisto smulkintuvu, o galiausiai pertryniau per sietelį. Iš maždaug 6-7 vaisių gavau 3 stiklines nuostabiai skanių, saldžių, kraujo spalvos sulčių. Pasijaučiau tokia laiminga, kad nepatingėjau paplušėti ir dėkinga giminaičiams už šią neįtikėtą dovaną - nuostabų vitamino C šaltinį.

Granatai

O tuo tarpu atėjo dar vienas mano mėgstamiausio žurnalo "Cucina Italiana" (vert. "Italijos virtuvė") numeris. Kai jame pastebėjau šį kalakutienos receptą (visus receptus su kalakutiena galite rasti čia), iš karto pasakiau, kad tikrai jį išbandysiu.
Jau kitą dieną pirkinių krepšyje puikavosi Briuselio kopūstai, kurių aš dažnai nenaudoju (kaip ir granatų), bet kuriuos gaminti man labai patinka.

Bruselio kopūstai

Neslėpsiu, kad mane žavėjo ne tik Briuselio kopūstai, bet ir šafrano padažas. O kalakutienos krūtinėlę mes taip pat labai mėgstame...
Šiandien šis patiekalas jau garavo ant mūsų pietų stalo ir jis buvo tiesiog nuostabus. Švelni kalakutiena labai derėjo su šiek tiek karstelėjusiais Briuselio kopūstais ir švelniu salsvu šafrano padažu. Šį patiekalą būtinai kartosime!

Kalakutienos krūtinėlė su Briuselio kopūstais, riešutais ir šafrano padažu

Kalakutienos krūtinėlė su Briuselio kopūstais, riešutais ir šafrano padažu

Porcijos: 2Kalorijos: apie 460 kcal/ porc. Trukmė: apie 40 min.
Ingredientai:
250 g Briuselio kopūstų,
1/4 svogūno,100 ml nugriebto pieno,
1/2 pakelio (0,0625 g) malto šafrano,1 šaukštelis kukurūzų krakmolo,
300 g kalakutienos krūtinėlės,
30 g riešutų (žemės, graikinių ir kedro riešutų mišinio),
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
druskos.


Užvirinkite puodą pasūdyto vandens. Briuselio kopūstus nuvalykite, nuimkite keletą viršutinių lapelių. Iki vidurio skersai įpjaukite (nuo kotelio pusės), sudėkite į verdantį vandenį ir 10 minučių apvirkite. Tada nukoškite, puodą pripildykite lediniu vandeniu, į jį sudėkite apvirtus kopūstus ir palikite, kad jie atvėstų.
Tuo tarpu paruoškite padažą. Svogūną smulkiai sukapokite. Prikaistuvyje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, jame apkepkite svogūnus, supilkite pieną ir užvirinkite. Sudėkite maltą šafraną, supilkite nedideliame vandens kiekyje ištirpintą krakmolą, paskaninkite druska ir virkite kol padažas sutirštės (apie 3 minutes nuo užvirimo). Jei norite, kad nesijaustų svogūnų gabaliukų, šį padažą galite pertrinti trintuve (nebūtinai).
Kalakutienos krūtinėlę supjaustykite dideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, jame ant didelės ugnies apie 5-6 minutes apkepkite kalakutieną (nuolat maišant, kad gražiai apskrustų iš visų pusių).
Atvėsusius Briuselio kopūstus perpjaukite pusiau. Juos taip pat sudėkite į kepančią kalakutieną ir kartu apskrudinkite. Viską paskaninkite druska.
Žemės ir graikinius riešutus sukapokite peiliu (kedro riešutų smulkinti nereikia), visus riešutus apskrudinkite sausoje keptuvėje ar puode.
Į lėkštę pilkite padažą, ant jo dėkite keptą kalakutieną ir Briuselio kopūstus. Viršų apibarstykite skrudintais riešutais. S
kanaus!
.................ENG................
Turkey Breast with Brussels sprout, nuts and saffron sauce

Servings: 2
Calories: about 460 kcal / port.
Duration: about 40 minutes.
Ingredients:
250 g of Brussels sprouts
1 / 4 of onion
100 ml of skimmed milk
1 / 2 package (0.0625 g) of ground saffron
1 teaspoon of corn starch
300 g of turkey breast
30 g nuts (peanuts, walnuts and pine nut’s mixture)
2 tablespoons of olive oil
salt


Bring to boil a pot of the salted water. Clean the Brussels sprout, remove the top leaves. Cut each crosswise till the half (from the stem side), place in the boiling water and boil for 10 minutes. Rinse the vegetables. Then, fill the pot with ice cold water, put the boiled Brussels sprout and leave it to cool.Meanwhile, prepare the sauce. Chop the onion finely. Heat a tablespoon of the oil in the saucepan, add onion and fry shortly, add the milk and bring to boil. Add the ground saffron and the starch dissolved in a little amount of water. Add the salt and boil until the sauce thickens (about 3 minutes from the boiling). Puree the sauce if you like homogeneous sauce, without the pieces of onion (optional). Dice the turkey breast (into large cubes). Heat the remaining oil in a frying pan, roast the turkey breast on a high fire for 5-6 minutes (stirring constantly).Cut the Brussels sprouts in half. Add the vegetables into the pan, where is already roasting the turkey breast, and roast shortly together. Add the salt and mix. Chop the peanuts and walnuts with a knife (no need to chop the pine nuts), toast the nuts in a dry pan or pot.Pour the sauce into the plate, place the roasted turkey and Brussels sprout, sprinkle with the toasted nuts and serve. Bon appetite!
.........................................Kalakutienos krūtinėlė su Briuselio kopūstais, riešutais ir šafrano padažu
................ITA................
Petto di tacchino con cavolini di Bruxelles, frutta secca e salsa allo zafferano

Porzioni: 2
Calorie: circa 460 kcal / porz.
Durata: 40 minuti circa.
Ingredienti:
250 g di cavolini di Bruxelles
1 / 4 di cipolla
100 ml di latte scremato
1 / 2 bustina di zafferano
1 cucchiaino di amido di mais
300 g di petto di tacchino
30 g di frutta secca, precisamente una miscela di arachidi, noci e pinoli
2 cucchiai di olio d'oliva
sale


Portate ad ebollizione una pentola di acqua salata. Pulite i cavolini di Bruxelles, rimuovete le foglie esterne. Tagliatene ognuno trasversalmente fino alla metà (dal lato della radice), metteteli in acqua bollente e fate bollire per 10 minuti. Sciacquate le verdure. Poi, riempite una pentola con dell’acqua gelata, mettetevi i cavolini di Bruxelles appena lessati e lasciateli raffreddare.
Nel frattempo, preparate la salsa. Tritate la cipolla finemente. Scaldate un cucchiaio di olio in una casseruola, aggiungete la cipolla e soffriggete brevemente, aggiungete il latte e portate ad ebollizione. Aggiungete lo zafferano e la fecola di mais sciolta in una piccola quantità d'acqua. Aggiungete il sale e fate bollire fino a quando la salsa non si addensa (circa 3 minuti dalla bollitura). Frullate la salsa se ne volete una omogenea, senza pezzi di cipolla (facoltativo).
Tagliate il petto di tacchino (in cubetti di grandi dimensioni). Scaldate l'olio rimanente in una padella ed arrostite il petto di tacchino per 5-6 minuti (mescolando continuamente).
Tagliate il cavoletti di Bruxelles a metà. Aggiungete le verdure nella pentola dove state arrostendo il petto di tacchino e rosolate il tutto. Aggiungete il sale e mescolate.
Tritate gli arachidi e le noci con un coltello (non c'è bisogno di tagliare i pinoli) e tostateli in una padella o in una pentola asciutta.
Versate la salsa nel piatto, collocatevi al di sopra il tacchino arrosto e i cavolini di Bruxelles, cospargete con la frutta secca tostata e servite. Buon appetito!
........................................
Receptas iš žurnalo "Cucina Italiana" (italų k.)/Recipe from the magazine "Cucina Italiana" (In Italian) /Ricetta dalla rivista "Cucina Italiana" (novembre 2010, pag. 85).
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

10 comments:

Asta said...

Labai skani paskutinė nuotrauka :) Beje, pas mus briuseliukai irgi toks retas svečias, kad buvau juos beveik net pamiršus :))

Renata said...

Ačiū Asta. Taip taip, be reikalo mes juos pamiršome. Tikrai labai skani daržovė, o 100 g yra tik 30 kalorijų!! Labai sveika!:)

Citrina ir bulvė said...

Oi, atrodo labai skaniai! Ir pritariu, kad briuselio kopūstėliai yra labai sveika ir skanu. O dar tas šafranas... Manau, artimiausiu metu mėginsime :)
P.S. "Cucina italiana" tikras gėris :)

Renata said...

Vai vai ta "Cucina Italiana"...aš net neturiu tiek laiko, kiek ten gėrio publikuoja, dar esu nusižiūrėjus ne vieną receptuką, kurie laukia savo eilės :)

Evelina said...

Vakar isbandziau, tik padazas man sutirstejo per 10 sekundziu iki kiausinienes tirstumo :))))) bet vis tiek skanu buvo, nors ir ne taip grazu :)

Renata said...

Oho, tai gal krakmolo šaukštą su dideliu kaupu idėjai. Gal reikia parašyti, nubrauktą šaukštą?

Evelina said...

Nu, saukstai pas mus dideli :))) o su krakmolu avarija turejau - apsiverte spintelej pakelis praplestas..... :D tai smagu buvo... visa virtuve krakmole :)

S said...

Man, kaip ir Evelinai, viskas momentaliai sutirštėjo :O Ir atrodo nedidelis šaukštas buvo, be kaupo... Bet šiaip skanu :)

Renata said...

Blogai... pakeisiu 1 šaukštą į 1 šaukštelį, kad ir kitiems taip neatsitiktų, nors man pamenu net per skystas gavosi, po to, kai sutryniau maisto smulkintuvu, bet gal mano krakmolas nelabai tinkamas buvo :/.

Renata said...

Žinokit, dar kartą gaminau pagal šį receptuką ir krakmolo dėjau tikrai apie šaukštą, nes kitaip man padažas per skystas buvo.
Ar tikrai naudojote kukuruzų ir ne bulvių krakmolą?
Aš krakmolą ištirpinau maždaug 50 ml vandens :). Taigi, visiems, kas dar negamino, siūlau dėti po truputį ir žiūrėti kas gaunasi :)

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger