July 02, 2010

Pomidorai

Labai mėgstame pomidorus, todėl vakar nusipirkau specialų, mano šiuo metu mėgstamiausio kulinarinio žurnalo "La cucina Italiana"*, leidinį "Pomodoro: che passione"**, kuriame yra 150 receptų su pomidorais (užkandžiai, pagrindiniai patiekalai iš žuvies, mėsos ir daržovių). Vakar net seilė nutyso vien tik žiūrint į patiekalų nuotraukas. Radau daug įdomių receptų, kuriuos žadu išbandyti.

* vert. "Itališka virtuvė" - tai autoritetingas ir žinomiausias kulinarijos žurnalas Italijoje. Pirmas jo numeris buvo išleistas 1929 m. Milane. Šis žurnalas kasmet publikuoja apie tūkstantį naujų receptų. Visi patiekalai yra gaminami tiesiog žurnalo redakcijos patalpose. Garsūs virtuvės šefai gamina patiekalus, o redakcijos valdyba juos ragauja ir įvertina.
**vert. "Pomidoras: tikra aistra"

Pomidorai
Pomidorų tyrė (plačiau apie pomidorų tyres čia) ir raudonasis padažas dominuoja daugelyje itališkos virtuvės receptų. Be jų neįsivaizduojama daugybė kasdienių patiekalų. Turbūt jau visi žinote patį paprasčiausią (ir man skaniausią) itališką skrebutį bruschetta (skrudinta duona, smulkinti pomidorai, alyvuogių aliejus, česnakai ir petražolės arba bazilikai). O kur tiesiog mocarela ir pomidorai... Galėčiau vardinti ilgai, nes pomidorus naudoju beveik kasdien. Bet šį kartą norėjau sudaryti sąrašiuką su pagrindinėmis pomidorų rūšimis ir jas trumpai aprašyti.
  • Jautiniai pomidorai (dar kartais vadinami "Jaučio širdimi") užauga labai dideli. Subrendęs vaisius sveria iki 450 g. Jie labai mėsingi ir turi nedaug sėklų, todėl dažnai naudojami salotoms (gali būti naudojami nepilnai prinokę). Patartina naudoti, kai norite paruošti labai didelį sumuštinį. Viena pomidoro riekelė uždengs visą sumuštinį, todėl daržovė valgant nekris. Taip pat juos galima įdaryti ir iškepti orkaitėje.
  • Slyviniai pomidorai. Savo forma ir dydžiu primena slyvą (kartais gali būti šiek tiek didesni). Iš šių pomidorų rekomenduojama gaminti konservus ir pomidorų tyres.
  • Vynuoginių pomidorių kekė yra panaši į vynuogių. Vaisiai nedideli ir pailgi, o skonis labai saldūs. Gali būti džiovinami, valgomi žali (salotose) arba naudojami padažų gamybai.
  • Vyšniniai pomidorai skoniu ir išvaizda yra labai panašūs į vynuoginius pomidorus, tik jų vaisius yra ne pailgas, bet apvalus. Jie saldūs, todėl dažnai yra naudojami žali (salotoms, fingerfood užkandžiams). Šiuos pomidorus paprastai mėgsta vaikai. Jie dažnai naudojami gaminant makaronų padažus, picas, jūrų gėrybes ir kt.
  • Paprasti apvalūs pomidorai gali būti naudojami kaip papildomas ingredientas gaminant įvairius patiekalus (daržovių troškinius, mėsą, žuvį ir kt.). Jų vidų lengva išskobti, todėl būtent šie pomidorai yra dažniausiai kepami su įdaru (įdarytų pomidorų receptus galite rasti čia).
  • Žali salotiniai pomidorai yra kieti ir šiek tiek mažesni už paprastus apvalius pomidorus (bet didesni už vyšninius). Italijoje jie vadinami Sardi (iš Sardinijos) ir dažniausiai naudojami tik salotoms. Net ir nuskinti jie ilgai nesunoksta. Pomidorai yra labai aromatingi ir rūgštūs. Iš jų pagamintos mūsų mėgstamiausios salotos (žali salotiniai pomidorai, raudonasis svogūnas, bazilikai ir alyvuogių aliejus) yra nepaprastai skanios.
  • Itališkų "San Marzano" pomidorų vardas yra kilęs nuo miesto San Marzano sul Sarno (Kampanija) pavadinimo. Šios veislės savybės yra užpatentuotos ir saugomos. Vaisius yra pailgas, skonis - aromatingas ir saldžiarūgštis, jų viduje yra nedaug sėklų. Iš jų dažniausiai gaminami geriausios kokybės padažai ir pomidorų konservai. Jų odelę labai lengva nuimti, todėl iš jų yra pagaminti beveik visi pomidorų be odelės (savo sultyse) konservai.
  • Kriaušinių pomidorų vaisius yra pailgas su sustambėjimu pabaigoje (primena kriaušę). Dydis panašus į slyvinių pomidorų. Jų skonis panašus į San Marzano. Dažniausiai naudojami padažams ir konservams gaminti.
Visi pomidorai (išskyrus ryškiai raudoną "San Marzano") gali būti ne tik raudoni, bet ir rožiniai, juodi ir geltoni.

P.S. Jei žinote kažkokią papildomą informaciją, rašykite, kartu užpildysime spragas ir į vieną vietą sudėsime kuo daugiau informacijos apie šią nuostabią daržovę.

Informacija paruošta pagal įvairią Lietuvos ir užsienio literatūrą.

4 comments:

Egle said...

Pomidorai yra vaisius ;) Ne daržovė. Tikrai tikrai.

Renata said...

Žinau, kad vaisius, bet nors biologine prasme pomidorai yra vaisiai, kasdieniniame kontekste priskiriami daržovėms.

Anonymous said...

Et, Renata, Renata, nuo kada Lietuvos vardą pradėjai rašyti mažąja raide? Ko verti viso pasaulio pomidorai, jei šitaip... Be to žodis "konservai" rašomi su "s", o ne "koncervai", kaip tu kad rašai. Yra ir daugiau klaidų, bet nebeaptarinėsiu, nes neturiu laiko. Jei jau rašai plačiajai visuomenei, mieloji, pasimokyk rašybos ar paprašyk ką nors, kad padėtų. Sėkmės

Renata said...

Jūs teisi. Atsiprašau dėl klaidų, bet galiu pasakyti, kad neklysta tik tas, kas iš viso nerašo.
Tyčia klaidų nedarau, skubu, todėl dažnai įveliu klaidų ir puikiai tai žinau. Kai pastebiu, pataisau, bet ne visada taip atsitinka.
Faktas, kad pašaliniai visada greičiau pastebi kitų klaidas.
O šiaip receptus aš rašau sau (tai mano asmeninis tinklaraštis), lyg užrašų knygutė, dažnai juos kartoju namuose ir ši internetinė sistema man labai patogi.
Esu patenkinta jei ir kiti juos gali perskaityti ir rasti kažką tinkamo ar patinkamo. Manau, kad pagrindinė informacija apie maistą yra puikiai suprantama, net jei kartais pasitaiko rašybos klaidų.
Jei jums mano teikiama informacija nepatinka, ar manote, kad ji per daug klaidinga, prašau tiesiog neskaityti.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger