November 15, 2015

Norėčiau, kad kas buvo vakar, rytoj jau niekada nebūtų. Advento kalendorius. Ėriena su kava.



Tyla. Ankstus ir ūkanotas rytas Šveicarijoje (neseniai persikraustėme gyventi iš Italijos į Šveicariją). 

Nors ir savaitgalis, aš jau nuo penktos valandos ryto, palinkusi prie savo darbo stalo, vėl dirbu. Gaminu graikinių riešutų advento kalendorius su siurpriziais viduje. 

Nors šiuo metu esu labai užimta savo pirmame darbe (GUESS papuošalų dizainerė), šiais metais kaip ir pernai, nenorėjau nuvilti savo klientų, kurie jau nuo rugsėjo pradėjo domėtis apie tai, ar ir šiais metais galės įsigyti mano rankomis darytų graikinių riešutų advento kalendorių. Pernai sulaukiau labai daug šiltų komentarų, taigi ir šiais metais sulaukiau daugybės užsakymų kol kas iš 6 skirtingų pasaulio šalių...

Graikinių riešutų kalendorius su palinkėjimais ir siurprizais.
Advent calendar



Pirma pasidalinsiu geromis naujienomis. Šiais metais mano advento kalendorius atsinaujino. Labai laukiau ir pagaliau atkeliavo nauja, dizainerės Eglės Čiučiulkaitės kurta pakuotė. Labai graži, minimalistinė ruda dėžutė (patenkinta).


Adent calendar

Mano mylimiausia frazė slypi 19 riešutėlyje (šypt).Walnut advent calendar


O dabar tenka kalbėti apie tai, kas nemalonu. Bet kalbėti būtina, nes man ne vis vien... Nes aš noriu būti laisva ir jaustis laisvai, nes aš myliu žmones (nepriklausomai nuo tautybės, rasės, religijos, seksualinės orientacijos, amžiaus ir pan.). 

Likimas ar sutapimas, kad pirmasis šių metų mano pagamintas advento kalendorius penktadienio rytą iškeliavo į Paryžių? 

Advento kalendorius - tokia smulkmena. Simbolinė religinės pakraipos (bet tuo pačiu praradusi savo religinę reikšmę) smulkmena, kuri tiesiog priverčia mus pasijusti geriau. Vertingi palinkėjimai (kuriais užpildžiau graikinių riešutų lapelius) priverčia susimąstyti apie tikras vertybes, apkabinti mylimus žmones, pasidžiaugti akimirka... 

Bet šis rytas yra kitoks. Noriu, nenoriu, kai skaitau jaukias, meilės ir šilumos kupinas savo advento kalendoriaus frazes, mano mintys nukeliauja pas tuos, kuriuos asmeniškai palietė tragedija Paryžiuje. Kuriems rytojus jau niekada nebebus kaip buvo vakar. Kurie nebegalės svajoti, mylėti, džiaugtis... Jaučiuosi pasimetusi ir sutrikusi... Norėčiau, kad vakar niekada nebūtų buvę. Tuo pačiu, norėčiau, kad rytoj jau niekada nebebūtų to, kas buvo vakar!

Visi norime suprasti KODĖL? Norime padėti, užjausti... Simbolizmais užpildome socialinius tinklus ir miestus... 

O man būtų įdomu sužinoti tik keletą smulkmenų. Ar tiems, kurie renkasi nutraukti ne tik kitų, bet ir savo gyvenimą, kas nors kartojo gražius meilės žodžius (pvz. mamos ir tėčiai), ar kas nors jiems skaitė pasakas, ar kas nors su jais žaidė, parodydavo pirštu į medyje čiulbantį paukštelį, pasidžiaugdavo pirmomis snaigėmis... O svarbiausia, ar pasakydavo kaip jais didžiuojasi ir kaip džiaugiasi, kad jie yra kartu... Gyvenimas susideda iš smulkmenų, kaip tas advento kalendorius...

Mano KODĖL visada yra šeima. Šeima yra svarbesnė už bet kokią religiją. Meilė niekada negimdo smurto ir atvirkščiai, kiekvienas mažas smurtas, diskriminacija, nepagarba (ypač šeimoje) gimdo tragedijas. 

O pabaigai įdomus ėrienos su kava receptas. Nors šiandien savo ėrieną patiekiau su klasikine bulvių koše, manau, kad prie šio patiekalo idealiai tiktų ir česnakinė bulvių košė, kurią gaminau kartu su prancūzišku jautienos troškiniu.
Lamb with a coffe

Ėriena su kava

Porcijos: 4 
Trukmė: 2 val. marinuoti, 1 val. virti padažą, apie 45 min. gaminti
Kalorijos: maždaug 450 kcal/ porc. (mėsa su padažu) + apie 110 kcal/ porc. (bulvių košė) 
Ingredientai:
maždaug 1 kg ėrienos,

2 šaukštai kavos pupelių,
2 ekspreso kavos puodeliai,
1 svogūnas,
1 česnako skiltelė,
1 saliero lapkotis,
1 morka,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
125 ml sauso baltojo arba raudonojo vyno (nuo pasirinkto vyno priklausys padažo spalva),
1 šaukštelis kukurūzų (arba bulvių) krakmolo, 
1 šakelė kapotų šviežių čiobrelių,

1 lauro lapas,
žiupsnelis juodųjų pipirų,
druska.

Liesą ėrieną atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite kubeliais. Kaulų neišmeskite (juos panaudosime padažui gaminti).
Mėsos kubelius apibarstykite šaukštu stambiai sukapotų kavos pupelių, apipilkite puodeliu ekspreso kavos, apibarstykite kapotais čiobreliais, paskaninkite druska ir pipirais. Apipilkite dviem šaukštais itin tyro alyvuogių aliejaus, gerai išmaišykite, uždenkite plėvele ir palikite 2 val. marinuotis.


Tuo tarpu, giliame puode, šlakelyje aliejaus apkepkite ėrienos kaulus (ne visus iš karto, bet po keletą vienu metu). Nupilkite išsiskyrusius riebalus.

Apkeptą mėsą vėl sugrąžinkite į puodą, tada sudėkite smulkiai sukapotas daržoves: svogūną, česnaką, morką ir salierą. Įberkite šaukštą smulkiai sukapotų kavos pupelių ir viską kartu apkepkite dar maždaug 3-5 min.. 
Įpilkite pusė stiklinės vyno, palaukite kol jis šiek tiek išgaruos. Įpilkite puodelį ekspreso kavos ir maždaug dvi stiklines vandens, palaukite kol užvirs, paskaninkite druska ir pipirais, įmeskite lauro lapą. Puodą uždenkite, sumažinkite liepsną ir virkite 1 val. (bus padažas).

Kol verda padažas, galite pradėti gaminti bulvių košę. Klasikinę arba česnakinę, kurios receptą galite rasti ČIA. Vieną bulvę supjaustykite riekelėmis, ją iškepkite atskirai tiesiog keptuvėje, kad būtų gražiau patiekti (nebūtinai).

Iš virto padažo išgriebkite ėrienos kaulus ir lauro lapą, daržoves palikite. Padažą pertrinkite maisto smulkintuvu ir sutirštinkite vandens šlakelyje ištirpintu krakmolu. Pavirkite kol sutirštės.

Marinuotą mėsą apkepkite šlakelyje aliejaus ant stiprios ugnies, kol gražiai paruduos iš abiejų pusių.
Mėsą skubiai patiekite su bulvių koše, keptomis bulvėmis ir padažu. Papuoškite šviežiais čiobreliais.

Skanaus!


Receptas iš mūsų virtuvės/ Recipe from our kitchen/ Ricetta dalla nostra cucina
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger