December 28, 2014

Fotagrafija - tai gyvenimas. Šio įrašo viešnia - fotografė Inga Sala su savo "Tinginio" pyrago receptu.


Fotografija - tai gyvenimas.

"Pažvelk Renata, juk viskas taip paprasta." - įtikinamu žvilgsniu, sėdėdama prie apskrito svetainės stalo, man kartą tarė plačios šypsenos savininkė - fotografė Inga Sala.

Fotografė Inga Sala (nuotr. iš asmeninio archyvo).
Inga Sala

Žmogus gimsta, auga, švenčia vestuves... O lieka nuotraukos. Anksčiau jas spausdindavome, o dabar jas gobšiai saugome savo kompiuteriuose. Prisipažinkime, nuotraukos mums visada sukelia neišdildomas emocijas... 

Fotografės Ingos Sala darbai (nuotr. iš asmeninio archyvo). Inga prisipažįsta, kad labiausiai jai patinka savo nuotraukose stebėti šeimos gyvenimo evoliuciją: vestuvės, vaiko gimimas, krikštynos ir t.t. Tai sukelia pačias maloniausias emocijas.
Inga Sala FotoInga Sala Foto Inga Sala Foto Inga Sala Foto Inga Sala Foto Inga Sala Foto Inga Sala Foto

Po metų, dešimties, penkiasdešimties, žmonės keičiasi, bet fotografija išlieka. Tylus ir nebylus prisiminimas, sugrąžina ne tik laiką, bet ir jausmus... Nuotraukos - tai žmogus.  Nuotraukos - tai gyvenimas.  
Pati fotografija yra gyvenimas!

Fotografės Ingos Sala darbai (nuotr. iš asmeninio archyvo).
Inga Sala Foto Inga Sala Foto


Su fotografe Inga susipažinau praeitais metais, kai ji netikėtai susidomėjo mano juvelyrika, o aš kaip tik ieškojau fotografės sūnaus krikštynoms

Išsikalbėjus, supratau, kad mes abi esame panašaus likimo kalvės, neskaitant ir to, kad abi gyventi į Italiją atkeliavome lydimos pačių tyriausių jausmų - meilės.

Šiuo metu Inga gyvena Meratės (it. Merate) miestelyje Šiaurės Italijoje. Ji gimtąjį Kauną paliko prieš 10 metų (iš kurių jau beveik 6 metus gyvena Italijoje) ir šiuo metu stengiasi įgyvendinti savo svajonę, apie kurią pradėjo galvoti būdama vos aštuonerių. Būtent tada maža mergaitė susipažino su fotografija. Ta tikrąja! Kai raudonoje šviesoje įvyksta stebuklas ir baltame popieriaus lape ima ryškėti gyvenimo vaizdai.


1. Inga, gal galėtumėte įvardinti keletą savo nuotraukų, kurios labiausiai įstrigo į Jūsų atmintį.

Taip. Galėčiau įvardinti tris tokias nuotraukas:

1. Kauno karo muziejaus nuotrauka. Ją padariau būdama dar maža mergaitė ir ji man sukėlė neišdildomas emocijas. Nes aš, maža, įamžinau tokį didingą architektūros paminklą. Supratau, kad fotografuodama galiu sustabdyti laiką, užfiksuoti kažką gražaus ir tuo dalintis su kitais.
  
2. Seno žmogaus portretas. Šią nuotrauką parsivežiau iš kelionės į Turkiją. Kelionės metu padariau daug nuotraukų, bet labiausiai įstrigo tik ta vienintelė. Senyvo žmogaus veide buvo įsirėžusi visa gyvenimo patirtis: džiaugsmas ir kančia. Išbandžiau daugybę fotografijos žarnų, bet būtent po tos kelionės supratau, kad man labiausiai patinka fotografuoti žmones.

3. Keistos (mums gal absurdiškos) situacijos iš vestuvių Albanijoje nuotrauka. O ta situacija buvo tokia: trečią vestuvių dieną, Albanijoje, tradiciškai šeima (jaunoji su vyru ir jo šeima) susėda už stalo, pasiima užrašų sąsiuvinį (jie patikino, kad tokį turi kiekviena šeima) ir į jį surašo kiek kuris svečias ateidamas į vestuves "atnešė" (pinigų). Esmė tokia, kad gink Dieve, eidamas pas juos sekantį kartą neatneštum mažiau. Tai būtų didelis įžeidimas, kuris visam laikui sukiršintų gimines, draugus ir pažįstamus...

Povestuvinė scena iš Albanijos (nuotr. iš asmeninio archyvo).Inga Sala Foto

O pabaigai Ingos ir jos vyro mėgstamo tradicinio lietuviško pyrago "Tinginys" receptas.

Tinginys

Pyragas "Tinginys"
(Ingos Sala receptas, nuotr. "Išbandyti receptai")

Ingredientai:
75 g nesaldintos (amaro) kakavos,
400 g sausaunių (tinka bet kokie jūsų mėgstami),
200 g sviesto,
1 indelis saldinto kondensuoto pieno (apie 250 ml).

Sausainius sulaužykite, sudėkite į didelį dubenį.
Atskirai ištirpinkite sviestą, į jį supilkite sutirštintą pieną, maišant suberkite kakavą. Viską supilkite ant sausainių ir gerai sumaišykite.

Tada pasirinkite indą, kuriame norėsite formuoti savo desertą (tai gali būti pyrago forma, dubuo, plastikinis indas ar pan.). Indą išklokite konditerine plėvele (taip pyragas neprilips prie indo kraštų), sukrėskite pyrago masę, viršų vėl užklokite plėvele ir gerai suspauskite.

Pyragą padėkite šaltai (į šaldytuvą ar vėsią patalpą) ir laikykite bent 24 val, kad sausainiai visiškai suminkštėtų. Pyragą išimkite iš indo, supjaustykite riekelėmis ir ragaukite! 
Skanaus!

(nuotr. Ingos Sala)
Inga Sala Foto

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger