August 22, 2010

Persikų ir migdolų desertas su slyvų padažu

Baigėsi tinginiuko dienos ir vėl kimbu į darbus. Kad ir kaip skanu būtų valgyti kitų gamintus patiekalus, per atostogas, aš dažnai pasiilgstu savo virtuvės. Arba, kai iš šaldytuvo galiu pasiimti šviežią agurką, riekelę vytinto kumpio, o iš spintelės duonos riekę... Aš prisirišu prie kasdienybės ir pasiilgstu mažų smulkmenų. Mėgstu džiaugtis net tuo ką turiu (nors tai ir nedaug, bet man daug nereikia) ir pastebėti stebuklus smulkmenose... Pavyzdžiui, vakar vėl iškepiau mini Pavlovos pyragėlius (tik iš pusė porcijos ingredientų), vėl susėdome ant savo balkono suoliuko, prisipylėme po taurę rožinio vyno ir pasidžiaugėme nuostabia akimirka kartu. Gero savaitgalio pabaigos visiems!

Mini Pavlova cake

Jau prieš daug metų įsigijau knygą "Dieta pagal kraujo grupę". Joje rašo, kad patys tinkamiausi vaisiai man - slyvos. O aš jų, tiesą pasakius, nelabai mėgstu. Taip pat nesu didelė persikų, nektarinų ir abrikosų gerbėja. Bet kaip tik šiuo metu yra šių vaisių sezonas. O aš labai mėgstu gaminti sezoninius patiekalus, nes tikiu, kad jie yra patys sveikiausi (taip pat stengiuosi valgyti kuo įvairesnį šviežią maistą).
Verta buvo pasistengti, nes taip perdirbti vaisiai man daug skanesni nei žali. Desertas labai lengvas ir gaivus: tikras vitaminų šaltinis. Jį galima patiekti ne tik kaip desertą, bet ir kaip lengvą pavakario užkandį.

Persikų ir migdolų desertas su slyvų padažu

Porcijos: 8
Kalorijos: apie 170 kcal/porc. (su pinijomis)Trukmė: apie 20 minučių gaminti ir apie 6 val. šaldyti, kad sustingtų želė
Ingredientai:
3-4 persikai (700 g),
4 vidutinio dydžio slyvos (150 g),
120 ml balto arba rožinio vyno,
100 g cukraus,
2 šaukštai sviesto,
25 g želatinos,
2 šaukštai citrinos sulčių,
50 g migdolų be odelės,
pusė šaukšto pinijų papuošimui (nebūtinai).


Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
Persikus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.

Prikaistuvyje išlydykite 1 šaukštą sviesto, įberkite 70 g cukraus, supilkite citrinos sultis ir pakaitinkite, kol cukrus karamelizuosis (šiek tiek patamsės). Sudėkite persikus, supilkite vyną ir virkite apie 10 minučių. Viską susmulkinkite maisto smulkintuvu.
Migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir susmulkinkite (peiliu arba maisto smulkintuvu), sudėkite į persikų masę. Taip pat sudėkite nusausintą želatiną ir išmaišykite, kol želatina ištirps (jei netirpsta, dar šiek tiek pakaitinkite).
Norimos formos ir dydžio indelius išklokite plėvele ar sudrėkintu kepimo popieriumi, supilkite masę ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Laikykite apie 6 val. (geriausia palikti per naktį). Slyvas nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.
Prikaistuvyje išlydykite likusį sviestą, suberkite cukrų, sudėkite slyvas ir apie 2 minutes pavirkite. Padažą atvėsinkite (jei pilsite šiltą padažą ant želės ji ištirps).
Želę išimkite iš indelių, supjaustykite griežinėliais (nebūtinai) ir apipilkite atvėsusiu slyvų padažu. Skanaus!
.................ENG................
Peach and Almond Dessert with Plums Sauce
Servings: 8
Calories: about 170 kcal / port. (with pine nuts)
Duration: about 20 minutes to produce and about 6 hours to cool
Ingredients:
3-4 peaches (700 g)
4 medium plums (150 g)
120 ml of white or rosé wine
100 g of sugar
2 tablespoons of butter
25 g of gelatin
2 tablespoons of lemon juice
50 g of peeled almonds
half tablespoon of the pine nuts (optional)


Pour some cold water on the gelatin and leave to soak.
Wash the peaches and cut them into slices.
Melt 1 tablespoon of butter in the saucepan, add 70 g of sugar, lemon juice and heat until the sugar will caramelize (will become slightly darker). Stir in peaches, pour the wine and cook for about 10 minutes. Crush all in the mixer.
Toast the almonds (in a dry pan) chop them finely with a knife or mixer. Stir them into the peaches as well as drained gelatin. Stir until the gelatin is dissolved (if it is not dissolving, place shortly on a little heat again).
Take 2-3 desired shape and size dishes (moulds) and line them with the film or baking paper. Pour in the gel and place in the refrigerator for at least 6 hours (better over the night).
Wash the plums and cut them into slices.
Melt the remaining butter in a saucepan, add the remaining sugar, plums and boil for about 2 minutes. Cool sauce (hot sauce would dissolve the peach gel).
Remove the peach gel from the moulds, cut it into slices (optional), pour some plum sauce on the top and serve. Bon appetite!
.........................................
Persikų ir migdolų desertas su slyvų padažu
................ITA................

Dolce alle pesche e mandorle con salsa di prugne
Porzioni: 8
Calorie: circa 170 kcal / porz. (con pinoli)
Durata: circa 20 minuti per la produzione e circa 6 ore per il raffreddamento
Ingredienti:
3-4 pesche (700 g)
4 prugne medie (150 g)
120 ml di vino bianco o rosato
100 g di zucchero
2 cucchiai di burro
25 g di gelatina
2 cucchiai di succo di limone
50 g di mandorle pelate
mezzo cucchiaio di pinoli (facoltativo)


Versate un pò d'acqua fredda sulla gelatina e lasciate in ammollo.
Lavate le pesche e tagliatele a fettine.
Sciogliete 1 cucchiaio di burro in un tegame, aggiungete 70 g di zucchero e il succo di limone e riscaldate fino a quando lo zucchero non sarà caramellato (cioè leggermente più scuro). Unite le pesche, versate il vino e fate cuocere per circa 10 minuti. Quindi versate il tutto nel mixer e tritate.
Tostate le mandorle (in una padella a secco), tritatele finemente con un coltello o con il mixer. Unitele quindi alle pesche insieme alla gelatina. Mescolate fino a quando la gelatina non si dissolve (se non si scioglie, riscaldate di nuovo brevemente).
Prendete 2-3 forme o stampi a vostro piacimento e foderateli con della pellicola o carta da forno. Versate la gelatina di pesche e lasciate in frigo per almeno 6 ore (meglio tutta la notte).
Lavate le prugne e tagliatele a fette.
Fate sciogliere il burro rimanente in una casseruola, aggiungete lo zucchero restante, le prugne e fate bollire per circa 2 minuti, quindi fate raffreddare (altimenti la salsa calda potrebbe sciogliere la gelatina di pesche).
Rimuovete la gelatina di pesche dagli stampi, tagliatela a fette (se volete), versate della salsa di prugne e servite. Buon appetito!
........................................
Receptas iš žurnalo "La cucina Italiana" (italų kalba)/Recipe from the magazine "La cucina Italiana" (in Italian)/Ricetta dalla rivista "La cucina Italiana" (agosto 2010, p. 78 )
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

No comments:

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger