July 19, 2010

Arbūzų ir bazilikų granita

Jeigu po praeito savaitgalio pasakojau apie Komo ežerą, šį kartą - apie didžiausią Italijoje - Gardos ežerą. Jei pažvelgsite į žemėlapį, pastebėsite, kad jis yra Italijos šiaurėje, netoli Veronos ir maždaug 140 km nuo Milano centro.
Šis ežeras mus (ir tūkstančius vokiečių, olandų, belgų, danų ir kt.) traukia savo švariu vandeniu, nuostabiais paplūdimiais ir jaukiais turistiniais miesteliais. Šį kartą aplankėme (tiesa jau ne pirmą kartą, bet jis mus lygiai taip pat sužavėjo) patį populiariausią turistinį miestelį Sirmione (padidinta žemėlapio nuotrauka dešinėje). Ploname ir ilgame pusiasalyje esantis miestelis vilioja savo unikaliu gamtovaizdžiu ir pilimi.

Sirmione

Romos imperijos laikais Sirmione tapo garsiu miestu, kur romėnai mėgdavo leisti atostogas (maždaug 1 a. pr. Kr.). O nuo 5 a. po Kr. - gynybiniu miestu. Sirmione pilis (Castello Scaligero) buvo pastatyta 1277-1278 m. siauriausioje pusiasalio vietoje (taip buvo lengviau gintis nuo priešų).

Castello Scarigero
Pilis Castello Scaligero

Vicino castello Scaligero
Prie pilies

Gardos ežero apylinkėse galima pamatyti geometriškai vertikalius kalnų šlaitus. Nenustebkite, tai ne gamtos stebuklas, o romėnų darbas: vergai smulkindavo kalnus, o iš akmenų statydavo pilis ir tiesdavo kelius.

Sirmione5
Dirbtinai vertikaliai status kalno šlaitas...

Sirmione1
Viršuje: jaukios miesto gatvelės ir restoranai
Apačioje: centrinė aikštė prie prieplaukos (maršrutiniais laivais galima nuplaukti į kitus Gardos ežero miestelius); keramikos parduotuvėlė

Sirmione2
Miesto vaizdą pagyvina ryškiaspalviai žiedai...

Sirmione3
Prie miesto vartų (siauriausia pusiasalio vieta)...

O dabar apie granitą. Mes nepaliaujamai ja mintame jau keletą dienų. Beje Sirmione granita toli gražu neprilygo sicilietiškai, todėl neapsigaukite (kaip ir mes) ją ragaudami ne sicilietiškose ledainėse (ji bus gaivi, bet neskani), geriau nusipirkite ledų.

Watermelon granita

Šalta granita karštą vasaros dieną yra nepakartojama. Ji maloniai atgaivina ir nors trumpam suteikia jėgų. Kadangi be arbūzų aš neįsivaizduoju nė vienos vasaros, šį kartą gaminau arbūzų ir bazilikų granitą. Šalta, gaivu, gardu, nepakartojama... Kadangi nepyliau nė lašelio vandens, šios granitos skonis yra labai vaisinis, sodrus ir tikras. Bet... jau pradėjau svajoti apie migdolų granitą... nusipirkau migdolų ir kai suvalgysime šitą, gaminsiu kitą...

Porcijos: apie 10
Kalorijos: apie 125 kcal/porc.
Trukmė: apie 15 minučių gaminti ir apie 4-6 val. šaldyti (NEREIKIA LEDŲ GAMINIMO APARATO)Ingredientai:
2 kg šviežio arbūzo minkštimo (be sėklų),
220 g cukraus,
saujelės šviežių bazilikų (jei nemėgstate ar neturite, galite ir nedėti),
1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
3 šaukštai degtinės (neleis sustingti į akmens kietumo ledą),
1/4 šaukštelio jūros druskos
.

Arbūzą supjaustykite gabaliukais, išrinkite sėklas ir susmulkinkite maisto smulkintuvu. Prikaistuvyje pakaitinkite kelis samtelius arbūzo sulčių ir jose ištirpinkite cukrų (užvirinti nereikia). Atvėsinkite ir supilkite į likusias sultis.
Bazilikus smulkiai sukapokite, sudėkite į sultis.
Supilkite žaliosios citrinos sultis, degtinę, įberkite žiupsnelį druskos ir išmaišykite.
Masę supilkite į didelį ir platų indą
ir padėkite į šaldymo kamerą. Geriausia naudoti plieninį indą. Jei neturite, galite naudoti plastikinį indą. Po maždaug 2 val. išimkite ir sumaišykite šakute. Šį veiksmą kartokite kas 30 min. dar apie 2-4 val., kol granita visiškai sušals. Jei neturite viso šio laiko, galite sušaldyti nemaišant. Tik tada, kai išimsite, palaikykite apie 30 minučių kambario temperatūroje, susmulkinkite šakute ir patiekite stiklinėse. Skanaus!
.................ENG................
Watermelon and basil granita
Servings: about 10
Calories: about 125 kcal / port.
Duration: about 15 minutes to prepare and about 4-6 hours to freeze (NO NEED OF ICE CREAM MAKER)
Ingredients:
2 kg of fresh watermelon pulp (deseeded)
220 g of sugar
handful of fresh basil (optional)
1 lime juice
3 tablespoons of vodka (will help not to freeze to rock-hard solid ice)
1 / 4 teaspoon of sea salt.


Cut the watermelon into chucks, deseed and chop in the mixer. Take a saucepan, heat few scoops of the watermelon juice and dissolve the sugar (no need to boil). Cool and pour in the remaining juice.
Chop the basil finely, add to a juice.
Pour the lime juice, vodka, add a pinch of sea salt and stir.
Pour into a large wide bowl and put it in the freezer. The best is to use steel bowl, but if you do not have one, you can use a plastic container.
After about 2 hours, mix the granita with a fork. Repeat this every 30 minutes for 2-4 more hours until the granita will get frozen completely. If you do not have all this time, you can freeze without stirring. Only then, you have to take the granita out, and leave for 30 minutes at the room temperature, stir with the fork and serve in the glasses. Bon appetite!
.........................................Watermelon granita1
................ITA................

Granita all’anguria e basilico
Porzioni: circa 10
Calorie: circa 125 kcal / porz.
Durata: circa 15 minuti per la preparazione e circa 4-6 ore in freezer (SENZA BISOGNO DI UNA MACCHINA GELATIERA)
Ingredienti:
2 kg di polpa di anguria fresca (sgranata)
220 g di zucchero
una manciata di basilico fresco (opzionale)
succo di 1 limone verde
3 cucchiai di vodka (aiuta contro il totale congelamento della granita)
1 / 4 cucchiaino di sale marino.


Tagliate l'anguria grossolanamente, rimuovetene i semi e passatela nel mixer. Prendete una casseruola, riscaldate pochi cucchiai del succo di anguria e scioglietevi lo zucchero (non è necessario bollire). Raffreddate e versate il restante succo.
Tritate il basilico finemente, quindi aggiungete al succo di anguria.
Versate il succo di lime, la vodka, aggiungete un pizzico di sale e mescolate.
Versate il tutto in un ampio contenitore e mettetelo in freezer. La cosa migliore è utilizzare un recipiente di acciaio, altrimenti uno di plastica.
Dopo circa 2 ore, mescolate la granita con una forchetta. Ripetete questa operazione ogni 30 minuti per 2-4 ore fino a quando la granita non apparirà congelata. Se non avete tutto questo tempo, si può congelare senza mescolare. In questo caso, bisogna lasciarla a temperatura ambiente per circa 30 minuti, mescolarla con una forchetta e servirla nei bicchieri.
Buon appetito !

........................................
Receptas iš mūsų virtuvės /Recipe from our kitchen /Ricetta dalla nostra cucina.
Grįžti į pradinį puslapį/Return to the main page/Ritorna alla pagina principale

8 comments:

Jurgita said...

Pasigėrėjau vaizdais, ačiū.. Ir granitos į kompaniją neatsisakyčiau :)

VenusOfAir said...

Ydomu, koks to violetiniu ziedu vijoklio pavadinimas?.. Bet Lietuvoje turbut vistiek neaugtu?.. Daznai lankausi tavo bloge, man labai patinka visi publikuojami receptai, kuriu vis dar nebandau (nes pati mazai valgau), bet zinau kur rasti, jei kada prireiktu:)Labai patinka tokie irasai, kaip sis, nes matosi daugiau gyvenimo ir slapta tikiuosi kada nors pamatyti daugiau asmeniniu detaliu, o gal net patalpinsi nuotrauku ir su savimi?.. Juk tavo mieste zmones ne tik sypsosi, bet ir graziai rengiasi:)

Renata said...

VenusOfAir, nežinau vijoklio pavadinimo, gal čia kokie biologai ar gėlininkai galėtų padėti... Ar tavo "mažas valgymas" yra susijęs su kūno linijomis? Mano tinklaraštyje yra pakankaimai daug dietiškų patiekalų, kurie yra išskirti atskiromis kategorijomis. Be to, jei gamini pagal mano proporcijas, prie kiekvieno recepto yra suskaičiuotas kalorijų kiekis (daug vargstu, kol jas suskaičiuoju, bet manau, kad verta).
Mūsų gyvenimas nėra kažkoks įspūdingas, kad jį aprašydama kažką sudominčiau...
Nuotraukų su manimi jau yra net dvi, štai čia: <>http://www.isbandytireceptai.com/2010/03/sumustinis-su-vaisiais.html ir čia: <>http://www.isbandytireceptai.com/2010/04/kremine-cesnaku-sriuba-su-melyno.html. Be to dažnai remiuosi posakiu: daugiau darbų, mažiau kalbų :)... Turistiniuose miesteliuose žmonės tikrai šypsosi, tačiau dideliame mieste kaip Milanas šypsenų nėra tiek daug (stresas, smogas, darbas), be to ir žmonės rengiasi daug paprasčiau nei Lietuvoje. Žinoma, centre ir pagrindinėje madų gatvėje (Via Montenapoleone)galima sutikti labai stilingai apsirengusių žmonių, tačiau aplinkoje, kurioje aš dažniausiai būnu, jie rengiasi daug prasčiau nei lietuvaičiai (mano manymu, daugelis lietuvos merginų turi tobulą skonio ir stiliaus pojūtį,daug geresnį nei dauguma italių).

Giedre said...

pasigaminau granitos! :) gavosi tikrai gaiviai ir skaniai, tik reikia greitai valgyti/mėgautis/skanauti, nes per tokius karščius iš granitos belieka sultys :) tiesa, cukraus dėjau perpus mažiau, įpyliau šiek tiek vandens, nes arbūzas buvo tikrai tikrai labai saldus.
ačiū už receptą! tikrai gaminsiuos vėl. ir vėl... :)

Renata said...

Labai džiaugiuosi, kad patiko ;)

Anonymous said...

Laba diena, vijokliai vadinasi bugenvilijos. Taip pavadintos Prancuzijos jurininko keliautojo Bugenvilio garbei, jis augala XVIII a. parveze ir kazkokiu salu Ramiajame vandenyne. Pas mus galima vasara auginti lauke vazone, ziema gali perziemoti kambaryje, bet nevisada pavyksta. Bauhof parduotuvese maciau ju pavasari. Sekmes visoms skaitytotoms. Irgi Renata

Renata said...

Ačiū Renata. Besidomintiems augalais, manau, ši informacija bus aukso vertės!

Anonymous said...

Vous avez de bons points il, c'est pourquoi j'aime toujours verifier votre blog, Il semble que vous etes un expert dans ce domaine. maintenir le bon travail, Mon ami recommander votre site.

Mon francais n'est pas tres bon, je suis de l'Allemagne.

Mon blog:
simulation credit puis rachat de credit consommation

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger