June 23, 2010

Janinoms ir Jonams! Krepšeliai su vaisiais ir vaniliniu kremu

bijūnų puokštė
(nuotrauka iš www.designspongeonline.com)

Gyvenkite nuolat ieškodami savo paparčio žiedo, nesvarbu ar žolėje, ar sniege, ar obelų žiedų pūgoje...

Artėja trumpiausia vasaros naktis. Degs laužai ir stebulės, skambės muzika ir šokiai tęsis iki ryto. Pasiilgau Rasos šventės, tos tyros (be išgertuvių), kai pindavome vainikėlius ir juos plukdydavome upėje, kai šokinėdavome per degantį laužą ir voliodavomės drėgnoje žolėje (dažnai net nereikėdavo voliotis, nes per Jonines dažniausiai lydavo ir mes jau būdavome šlapi), kai lėkdavome pasitikti saulės... O kur dar dainos ir gera nuotaika. Pamenu, kad vakaro pradžioje pindavome vainikus iš ąžuolo lapų visoms pažįstamoms Janinoms ir Jonams ir bėgdavome pjauti glėbio raudonų bijūnų. Pasiilgau, nes ši šventė buvo viena tų, kurių su nekantrumu laukdavau...

Krepšeliai su vaisiais ir vaniliniu kremu

Vakar užsiminiau, kad pagavo įkvėpimas gaminti, kad net neturiu laiko rašyti. Bet man likimas krečia pokštus!? Žinote kas nutiko? Tą patį vakarą dingo elektra virtuvėje (ir tik virtuvėje). Blogiausia, kad šios problemos patys išspręsti negalime, bandėme spausti visus jungtukus, kuriuos tik radome (įskaitant bendrą mūsų buto elektros lizdą). Faktas: visuose kambariuose elektra yra, o virtuvėje - ne. Šaldytuvas veikia (ačiū D.), o šakutės lizdas prie orkaitės - ne, taip pat nedega nė viena lempa. Šį rytą pusryčiavome prie žvakių šviesos (argi ne romantiška). Laukiame meistro, tikėkimės problema bus pasislėpusi kažkur lizduose, o ne sienų viduje... Iš pradžių nebeveikė net internetas, bet gerai, kad radome jungiklį kitame kambaryje, taigi šiandien bent jau galiu rašyti.

Krepšeliai su vaisiais ir vaniliniu kremu3

Taigi vakar kepiau šiuos vasara kvepiančius krepšelius, kurie man asocijuojasi su tyra ir gaiva, be to jie labai skanūs. Tai tikras vasariškas desertas, kuris papuoš ne tik vakarienės pabaigą, bet ir šventę gamtoje ar vaikų šventę. Mažas ir gražus pyragėlis juk taip vilioja...
Juos pagaminti yra pakankamai sudėtinga ir užtrunka daug laiko, nes tiek tešlą, tiek kremą reikia vėsinti šaldytuve, o vėliau kepti ir dekoruoti. Tačiau tokie pyragėliai yra visagaliai, jei norite nustebinti arba pradžiuginti Jums mylimus žmones! Šiuos pyragėlius siūlyčiau kepti, kai turite likusių kiaušinių trynių ir nežinote kur juos dėti (kaip nutiko man, po to kai kepiau sausainius Amaretti).
Kaip tik artėja ilgasis savaitgalis, jei būsite namuose ir norėsite kažko skanaus ir žavingo, pabandykite... Taip pat pakvieskite draugus į pagalbą, juk gaminti keliese yra visad smagiau negu vienam, o ir laukimas tada neužtrunka. Smagios šventės, pasilinksminkite!

Porcijos: 8 pyragaičiai (mano turimos formelės dugno skersmuo buvo 7,5 cm, bet galima pasirinkti ir kitokį dydį)
Kalorijos: šį kartą kalorijų neskaičiuosiu, nes pyragėlių dydis ir jų sudėtis gali skirtis
Trukmė:
20 min. tešlos ir kremo gamyba, apie 1 val. tešlos ir kremo vėsinimas, apie 20 min. krepšelių kepimas, apie 15 min. dekoravimas.Ingredientai tešlai:
70 g sviesto
,
50 g cukraus,
1 didelio kiaušinio trynys,
apie 150 g miltų,
pusė šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,
žiupsnelio druskos.
Kremui:
4 kiaušinių tryniai,
150 g cukraus,
1 šaukštas vanilinio cukraus (galima ir daugiau),
120 g kvietinių miltų,
750 ml pieno,
1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės,
žiupsnelio druskos.
Vaisius galima pasirinkti pagal skonį. Tinka braškės, serbentai, miško uogos.
Kad vaisiai būtų blizgūs ir geriau suliptų, galima naudoti želė cukrų.

Pagaminkite kremą. Kiaušinio trynius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi (geriau elektriniu plakikliu) kol masė taps balta ir puri. Įtarkuokite citrinos žievelę, suberkite miltus, žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Po truputį pilkite pieną ir kaitinkite ant mažos ugnies. Nuolat maišykite, kad nesusidarytų gumuliukų. Virkite, kol masė taps labai tiršta ir tolygi (kai užverda apie 5-7 minutes). Padėkite į šaldytuvą (apie 1 val.) ar šaldiklį (apie 30 min.), kad atvėstų.
Pagaminkite tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukite iki purumo su cukrumi. Įtarkuokite citrinos žievelę, įmuškite kiaušinio trynį, įberkite žiupsnelį druskos ir vėl išmaišykite. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę, padėkite į šaldytuvą, ir laikykite apie 30 minučių.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
Tešlą iškočiokite iki maždaug pusės centimetro storio, ja išklokite pyragaičiams skirtas formeles. Siūlyčiau jas prieš tai iškloti folija, naudoti formeles su skyle apačioje arba teflonines formeles, nes kitaip krepšelį bus itin sunku išimti (kalbu iš patirties, nes net ištepusi dideliu kiekiu riebalų, pirmųjų krepšelių nesugebėjau išimti, juos sulaužiau, todėl teko išmesti). Krepšelių vidų pripildykite džiovintomis pupelėmis/žirniais/ryžiais (taip tešla prisispaus ir per daug neiškils). Tik prieš tai krepšelio vidų išklokite folija/kepimo popieriumi, kad pupelės/žirniai/ryžiai nesuteiktų tešlai papildomo skonio. Kepkite 20-25 minutes. Pupeles/žirnius/ryžius išimkite ir išmeskite kartu su folija/kepimo popieriumi, o krepšelius atvėsinkite.
Atšalusį kremą sukrėskite į konditerinį maišelį ir išspauskite į krepšelius (nepagailėkite).
Vaisius gražiai supjaustykite. Išsivirkite pusė stiklinės želė iš želė cukraus. Vaisius sudėkite ant pyragėlio, jų viršų apšlakstykite skysta žele, kad jie taptų blizgūs ir suliptų tarpusavyje. Skanaus!
.................ENG................
Mini tarts with fruit and vanilla cream
Servings: 8 cakes (mine were 7.5 cm in diameter, but you can choose a different size)
Duration: 20 minutes to make a dough and pastry cream, about 1 hour to cool the pastry cream and dough, about 20 minutes to bake and about 15 minutes to decorate
Ingredients for the dough:
70 g of butter
50 g of sugar
1 large egg yolk
150 grams of flour
half teaspoon of grated lemon rind
a pinch of salt
Ingredients for the pastry cream:
4 egg yolks
150 g of sugar
1 teaspoon of vanilla extract
120 g of flour
750 ml of milk
1 teaspoon of grated lemon rind
a pinch of salt
The fruit you can choose according to your taste (strawberries, currants, forest fruit).
That the fruit would be shiny and sticky you can make some jelly glaze (buy a special powder in the shop).
Prepare the cream. Beat egg yolks, vanilla extract and sugar until the batter becomes white. Grate some lemon rind, add the flour and a pinch of salt and stir till it’s even. Slowly pour the milk and boil on a low heat. Stir constantly. Cook until the batter becomes very thick and smooth (about 5-7 minutes from the beginning of boiling). Place in the refrigerator (for about 1 h), or into a freezer (for about 30 min) and cool.
Prepare the dough. Stir a room-temperature butter with a sugar. Grate some lemon rind, add the egg yolks, a pinch of salt and mix again. Add the flour and work the elastic dough. Wrap it in a foil, put in the fridge, and hold for about 30 minutes.
Preheat oven to 180 ° C temperature.
Roll the dough to about half centimeter thick and palce it into the individual molds. Cover with a foil or baking paper and fill with legumes or rice (like this the inside part of your mini tart base will be pressed and will not rise too much). Bake for about 20-25 minutes. Discard the legumes/rice and foil/paper and cool.
Place the cream into a pastry bag and squeeze into the tart bases.
Cut fruit nicely. Make some jelly glaze. Place the fruit on the cake and sprinkle with some liquid glaze and let them to cool. Bon appetite!
.........................................Krepšeliai su vaisiais ir vaniliniu kremu1
................ITA................

Crostatine con frutta e crema alla vaniglia
Porzioni: 8 crostatine (le mie erano di 7,5 centimetri di diametro, ma è possibile scegliere un formato diverso)
Durata: 20 minuti per la creazione della pasta e della crema pasticcera, circa 1 ora per raffreddare entrambi, circa 20 minuti per la cottura e circa 15 minuti per decorare
Ingredienti per l’impasto:
70 g di burro
50 g di zucchero
1 tuorlo d'uovo grande
150 grammi di farina
mezzo cucchiaino di scorza di limone grattugiata
un pizzico di sale
Ingredienti per la crema pasticcera:
4 tuorli d'uovo
150 g di zucchero
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
120 g di farina
750 ml di latte
1 cucchiaino di scorza di limone grattugiata
un pizzico di sale
La frutta si può scegliere secondo i vostri gusti (fragole, ribes, frutti di bosco).
Per decorare, suggerisco delle foglie di gelatina per conferire alla frutta un piacevole effetto smaltato


Preparazione della crema. Sbattete i tuorli, l’estratto di vaniglia e lo zucchero fino a quando l’impasto non diventa bianco. Grattugiate della scorza di limone, aggiungete la farina e un pizzico di sale e mescolate fino ad ottenere un impasto omogeneo. Versate lentamente il latte e fate bollire a fuoco lento. Mescolate costantemente. Cuocete fino a quando l'impasto non diventa molto denso e liscio (circa 5-7 minuti dall'inizio della bollitura). Mettete in frigorifero (per circa 1 ora), o in congelatore (per circa 30 minuti) a raffreddare.
Preparazione della pasta. Mescolate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero. Grattugiate qualche scorza di limone, aggiungete i tuorli, un pizzico di sale e mescolate ancora. Aggiungete la farina e lavorate l'impasto. Avvolgetelo in un foglio e mettetelo in frigo per circa 30 minuti.
Preriscaldate il forno a 180 ° C di temperatura.
Stendete la pasta con uno spessore di circa mezzo centimetro e mettetela in degli stampini. Coprite con un foglio di carta d’alluminio o con della carta da forno e collocate sulla parte superiore dei legumi o del riso (necessario per esercitare una pressione sull’impasto per non farlo fuoriuscire dagli stampini). Cuocete per circa 20-25 minuti. Togliete i legumi / riso e la carta d’alluminio / carta da forno e lasciate raffreddare.
Mettete la crema in una tasca da pasticcere e spalmatela sulla base di ogni crostatina.
Tagliate la frutta per bene. Create la gelatina. Posizionate la frutta sulle crostatine, cospargete con la gelatina smaltata liquida e lasciate raffreddare. Buon appetito!

........................................
Receptas iš mūsų virtuvės/Recipe from our kitchen/Ricetta dalla nostra cucina.

4 comments:

Neringa said...

As ne karta esu kepusi tartaletes ir man visad be problemu issiima is formeliu, tik reikia paziureti ar neprilipe teslos gabaleliai prie krasteliu ;) O jei neissiima rekomenduoju pastuksenti dugna ir tartalete atsoks nuo formeles ;)

Renata said...

Jei formelės geros, tada išsiima, todėl aš ir pasiūliau geresnes pirkti, o aš kažkokias paprastas nusipirkau, tai nei daužymas, nei krapštymas nepadėjo :) todėl aš geriau nerizikuosiu ir savąsias visad išklosiu folija. O šiaip nusipirkus reikia išbandyti, ištepti dideliu riebalų kiekiu, iškepti vieną, atvėsinti ir pabandyti išimti, jei išsiima, tai VALIO!

Giedre said...

Oi kokie faini krepšeliai!!! Labai tokius mėgstu ir seniai ieškojau recepto. Ačiū, Renata :) Tavo blogas man labai patinka, visai neseniai jį atradau - daugybė puikių ir sveikų receptų.

Renata said...

Giedre, prašom. Šis tinklaraštis atspindi mūsų šeimos valgiaraštį. Stengiuosi nevartoti daug riebalų ir cukraus, o valgyti kuo daugiau vaisių daržovių (ypač sezoninių). Labai mėgstu kiekvieną dieną paįvairinti skirtingais ingredientais, stengiuosi atrasti ir tokius, kokių ankščiau nenaudojau, nežinojau ir pan.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger