December 27, 2009

Aguonų pienas

Aguonų pienas

Štai Kalėdinės šventės jau ir pralėkė, nusinešdamos daugybę šypsenų, švelnumo, šilumos ir meilės akimirkų...
Išbandžiau keletą naujų receptų, bet dar kartą įsitikinau, kad per Kūčių šventes geriausia yra tai, kas sena ir išbandyta jau mūsų prosenelių (kaip šis aguonų pienas).
Kaip žinia, Kūčių tradicijos siejamos išskirtinai su žemdirbiais ir gyvulių augintojais. Šią dieną moterys atsikelia anksti ryte, tvarko namus, ruošia vakarui skirtus patiekalus, o vyrai sutvarko kiemą, pakurena pirtį, pašeria gyvulius...
Šią dieną visi pasninkauja, jokių sunkių darbų nedirba, laikosi prietarų, kad ateinančiais metais gamta nepašykštėtų lietaus, kad gyvuliai nesirgtų, neišsilakstytų ganant ir pan.
Galvoju, kodėl mus vis dar traukia šios tradicijos? Štai sėdime centraliniu šildymu "pakurentuose" daugiabučiuose, gyvulius matome geriausiu atveju tik pas seneles kaime, ar per "National Geographic"... Kuriuos papročius dar stengiamės išsaugoti, o kuriuos paleidžiame pavėjui, kaip pasenusius ir mūsų kartai jau netinkamus?..
Stengiantis atsakyti į šį klausimą gali paskausti galva. O gal būt ir ne... Juk visi trokštame vienokios ar kitokios ramybės, santarvės, meilės... norisi draugystės, supratimo, palaikymo, norisi jaustis pakylėtiems, norisi jaustis ypatingiems ir geriems!!! Norisi nors vieną kartą negalvoti apie blogus dalykus, nepatinkantį darbą ar naujo darbo paieškas, norisi nusišypsoti mamai ir tėčiui, pamirštant kas buvo ne taip, kai buvome maži ir bejėgiai, norisi susitaikyti su kaimynu, kuris tave apšaukė laiptinėjė, norisi paglostyti benamį šunį... norisi tikėti mažais stebuklais...

Porcijos: 2
Trukmė: 12val. aguonų brinkinimas, 15min. gaminimas
Reikės:

1/2 stikl. džiovintų aguonų,
700 ml vandens,
2 v.š. medaus.


Paruošimas: Aguonas išbrinkinkite vandenyje (apie 12 val.), vandenį nupilkite, aguonas kelis kartus permalkite mėsmale (kad išsiskirtų kuo daugiau "pieno"). Sumaišykite su vandeniu ir pasaldinkite medumi.
Galite perkošti ir gerti vien tik pieną, o likusias aguonas panaudoti pyragų gaminimui, arba galima valgyti su visomis sėklomis.
Rekomenduojama patiekti su kūčiukais, kūčia ar kitais saldžiais javainiukais.


1 comment:

Anonymous said...

Fantastic line up. We are going to be linking to this fantastic report on our web site. Sustain the nice producing.

 
Copyright 2009-2012 Išbandyti receptai. Powered by Blogger